Innenriks

Lykkelig som gammel

LIVSKVALITET: Mange frykter alderdommen. Med alderen får vi stive ledd, dårligere syn og rynker. Men eldre oppnår noe yngre bruker hele livet på å fange: Lykke!

Eldre over 60 år er mer tilfreds med livet enn middelaldrende. Tidlig alderdom oppleves som en god periode i livet, viser den norske studien om livsløp, aldring og generasjon - NorLAG. Internasjonale studier har vist det samme.

En ny trend innen økonomisk forskning er å finne andre måter å måle menneskers liv på enn i penger. I stedet har man villet måle tilfredshet.

- Tilfredsheten med livet øker jevnt med alderen, langt inn i alderdommen. De mest tilfredse er de rundt 70 år, sier forsker Thomas Hansen ved Nova.

- Eldre er flinkere til å nyte de små tingene og tar gjerne lettere på problemene i hverdagen. Mens yngre ofte velger aktiviteter som er nyttige i et lengre perspektiv, velger eldre ofte aktiviteter som gir glede her og nå. De er fri fra roller som stresser dem og bekymringer med å sjonglere krav fra arbeid, venner og barn.

Eldre er mer fornøyd enn yngre med det aller meste: 91 prosent av de mellom 75 og 84 er tilfreds med sin materielle levestandard og 92 prosent er tilfreds med boligen. 89 prosent av de eldre er tilfreds med familiekontakten og 84 prosent med kontakten med venner. Det eneste de eldre sier seg mindre fornøyd med er helsa og seksuallivet. Men også her er svært få direkte misfornøyde. Overraskende er det kanskje at de eldre er like tilfredse som de yngre med sitt utseende.

Disker opp

Ragnhild Dorthea Fladberg disker opp med sandkaker, wienerbrød og kaffe. Hun stråler mens hun plasserer servise og godsaker på rullatoren - eller «Mercedesen» som den også kalles.

- Jeg har det alle tiders på mine eldre dager. Om jeg er mer tilfreds enn før? Jeg er hvert fall ikke mindre tilfreds. Jeg gleder meg over ting som for andre kan virke små: Som en tur ned på eldresenteret eller et besøk eller en telefon fra et barnebarn, sier 93-åringen.

Fladberg har to barn, fire barnebarn og to oldebarn. Oldebarna kaller henne Moa.

- Jeg var veldig fornøyd med livet før også. Vi hadde det fint på gården, forteller Fladberg.

Hun var bondekone på Kråkstad, og drev gården sammen med mannen.

- Jeg og min tre år yngre søster giftet oss med hver vår bror. De var tre gutter. Jeg tok den fineste. Vi levde lykkelig helt fram til han ble syk og døde i 2002.

Hun synes selv hun har vært heldig med kjærlighetslivet.

- Det med gifting er ikke bare bare. Det er som å vinne i Pengelotteriet. Man skal være heldig for å finne en så bra mann som jeg gjorde.

Mer i nuet?

- Lever du mer i nuet nå enn før?

- Ja, jeg gleder meg veldig over det jeg har. For eksempel er jeg veldig glad i dra ned på «hyggestua» på eldresenteret. Der er det ikke bare skravling og kaffe, men også gjettekonkurranser, sier Fladberg, som liker å følge med på nyheter og lese aviser.

- Og så synes jeg det er koselig å dra ned på bedehuset og få meg en dråpe kaffe med andre gamlinger. Dessuten er jeg med «handlebussen» til Ski storsenter hver torsdag. Vi gamle her i kommunen har det bra.

Fladberg synes altfor mange bare klager, og at politikerne også burde få ros. Men også hun har måttet omstille seg og gi avkall på noen gleder. I fjor orket hun for første gang ikke å ikke å gå bort for å se på 17. mai-feiringen på Kråkstad.

- Jeg er ikke så stø til beins lenger, og jeg hadde ikke lyst til å dra med meg rullatoren bort.

Fladberg var eldst i søskenflokken, men ingen av småsøsknene lever lenger. Og hun har bare én gjenlevende venninne fra gamle dager. Hun bor heldigvis i nærheten. Men Ragnhild er av den sosiale sorten og har skaffet seg nye venner.

- Jeg ringte ned til en jeg hadde lyst til å bli mer kjent med og spurte: «Er du hjemme? Passer det at jeg kommer. Sett over kaffen du, så tar jeg med det andre.»

Ragnhild liker godt å bli bedt bort, men holder også selskaper selv. I januar inviterte hun 17 familiemedlemmer til middag. Da ble det stekt karbonader og lagd kaker til den store gullmedalje.

Forventninger

Forsker Thomas Hansen ved Nova sier mange skrur ned forventningene til livet når de blir eldre. Så opplever de at alderdommen er bedre enn de hadde trodd. Ofte ser de livet sitt i et positivt lys og sammenligner seg med andre som har det verre.

- Dette er mer markant i sterke velferdsstater. Der har eldre mer trygghet. I Europa scorer Russland og det gamle Øst-Europa særlig lavt.

Hansen understreker at eldre kommer godt ut på mange områder når livskvaliteten skal måles. Men når man kommer over 80-85 år, går livskvaliteten litt ned i snitt. Flere opplever at helsa skranter og at nære personer faller fra, sier Thomas Hansen. Da er det ikke uvanlig å bli ensom og deprimert.

I internasjonale målinger om livskvalitet, kommer for øvrig nordmenn generelt godt ut.

ester.nordland@dagsavisen-no

Tidligere artikler med tema Det grå gullet:

Mer fra Dagsavisen