Politikk

Lukker ikke døra for SV

RØDGRØNT: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke lukke døra for SV. Han frir både til de rødgrønne og sentrum fram mot 2017.

- Jeg vil ikke lukke døra til noen av våre venner, og SV er vår venn, sier Jonas Gahr Støre til Dagsavisen.

I går omtalte Dagsavisen at flere sentrale kilder i Senterpartiet og Arbeiderpartiet er klare for å vrake SV til fordel for sentrum fram mot valget i 2017.

Nå avviser Støre at det rødgrønne samarbeidet er begravet. Samtidig holder han døra åpen for andre allianser.

Ap holder døra åpen

Arbeiderpartiet svever høyt på meningsmålingene med 39,8 prosent i Dagens Næringsliv og 37,4 prosent i Dagbladet de siste dagene. På spørsmål om Ap kan tenke seg å gå alene i 2017 svarer Støre Dagsavisen:

- Vi er ikke i dag der at vi snakker detaljert om samarbeid. Jeg vil ha åpen dør til de rødgrønne (SV og Senterpartiet), Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne.

Støre legger til at de arbeider med politikkutvikling og en strategi for å kaste Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fra makten i 2017.

- Vi arbeider med politikk som er et alternativ til regjeringen. Det alternativet vil kreve samarbeid fra flere partier.

Problemer i SV

Mens Arbeiderpartiet snuser på 40-tallet kjemper SV mot sperregrensen. SV-leder Audun Lysbakken gjorde det i går klart at det er ­uaktuelt å snakke om regjeringsdeltakelse så lenge partiet har 3-4 prosents oppslutning.

Støre understreker at samarbeidet med den rødgrønne opposisjonen fungerer godt, og at kontakten er svært god etter åtte år sammen i regjering. Ap-nestleder Helga Pedersen påpeker at regjeringssamarbeid i 2017 ligger langt fram i tid.

- Det er altfor tidlig i dag å si hvilke partier vi eventuelt skal gå til valg sammen med, eller ikke, sier hun.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

l Les KOMMENTAR om Ap side 4-5

Mer fra Dagsavisen