Innenriks

Luft under lupen

Både i Arktis og Antarktis skjer det avansert overvåking av lufta. Nå trengs dette i Oslo også, mener NILU.

Torsdag skrev Dagsavisen at det var varslet luft med «betydelig helserisiko» for 11. dag på rad i Oslo. Fredag økte det til 12 dager med rødt varsel.

Bare noen dager før Oslo gikk inn i sin hittil lengste sammenhengende periode med så dårlig luft, sendte NILU (Norsk institutt for luftforskning) brev til transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

«Vi har i dag mangelfull kunnskap om den fysiske og kjemiske sammensetningen av byluften og den reelle eksponeringen som befolkningen utsettes for», påpekes det i brevet.

«Dette er kunnskap som er helt essensiell for at man skal få bedre forståelse for hvilke helseeffekter eksponering for luftforurensning har», heter det videre.

Les også: Strødde til Oslo-lufta ble farlig

– Trenger mer kunnskap

NILU foreslår derfor overfor stortingspolitikerne, å etablere et «by-observatorium» i Oslo, i tråd med sine «verdenskjente observatorier» Zeppelin i Ny-Ålesund på Svalbard, Trollhaugen i Antarktis og Birkenes i Agder. I disse laboratoriene er det avanserte instrumenter som langt overgår det utstyret som i dag brukes til å måle luftkvaliteten i Oslo.

– Målingene som skjer i Oslo har høy kvalitet, men vi trenger mer detaljkunnskap, forklarer forskningsdirektør Britt Ann. K. Høiskar i NILU.

– I de fleste byene i Norge hvor det skjer målinger, er det kun partikkelmasse og NO2 som måles. Men helseeffektene av partiklene i lufta avhenger både av mengde, størrelse, form og kjemisk sammensetting. Vi trenger større forståelse for hva vi eksponeres for og hva denne miksen gjør med oss, utdyper hun.

NILUs håp er at politikerne nå skal bevilge 20 millioner kroner til et permanent laboratorium i Oslo, samt om lag ti millioner kroner i året i tiden framover, til driften av laboratoriet.

En slik bevilgning vil også være nok til å få på plass «en mobil måleinfrastruktur» for å kunne foreta luftmålinger hvor som helst rundt om i byen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Nettverk av sensorer

– Vi ønsker også å teste nye måleteknikker, for eksempel ved et nettverk av rimelige sensorer der hvor folk bor, tilføyer Høiskar.

– Hvorfor vil dere plassere dette observatoriet i Oslo?

– Fordi det er Oslo som har de største utfordringene, svarer Høiskar.

Det vil likevel ikke bare være Oslos innbyggere som kan få nyte godt av et eventuelt observatorium. Både andre byer, universiteter, forskningsinstitutter og høgskoler kan nyttiggjøre seg resultatene av forskningen som skal skje i tilknytning til observatoriet. NILU henviser til et forslag fra MDGs Kristoffer Robin Haug, om blant annet økt forskningsinnsats på helsekonsekvensene av luftforurensning, i sitt brev til transportkomiteen.

SV, på sin side, støtter allerede NILUs ønske om et observatorium i Oslo.

– Det gjør det mulig å måle den faktiske eksponeringen hver og en av oss har av helseskadelig luftforurensning», sier partiets Arne Nævra.

SV har også fremmet forslag til flere andre tiltak for å bedre luftkvaliteten i Oslo. Transportkomiteen kommer med sin innstilling til forslagene 24. april.

– Dersom de andre partiene faktisk ønsker å gjøre noe med helseskadelig luftforurensning, bør de støtte våre forslag», mener Nævra.

Les innlegg: Nei, bilfritt sentrum blir ikke dødt

Mer fra Dagsavisen