Innenriks

Lover kortere ventetid for kreftpasienter

HELSE: Helseplanen fra regjeringen er bedre enn forventet, mener Kreftforeningen. Opposisjonen på Stortinget er ikke like tilfreds.

– Vi hadde store forventninger, men dette var i overkant, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til NTB.

I sin første sykehustale lovet helseminister Bent Høie (H) tirsdag tverrfaglige diagnosesentre i alle helseregioner innen årets utgang. Basert på erfaringer fra Danmark skal pasienter med uklare symptomer få diagnosen stilt ved mistanke om kreft – uten å bli sendt fra sted til sted.

– Erfaringene fra Danmark viser at dette er av stor betydning. Vi opplever at helseministeren er tydelig på hva han vil, men det gjenstår å se om målene nås, sier Ryel.

Kort opphold

Den rødgrønne regjeringen innførte i 2011 målet om at 80 prosent av alle kreftpasienter skulle få behandling innen 20 virkedager.

– Målet står ved lag, men erfaringene varierer fra sykehus til sykehus. Istedenfor luftige garantier velger vi å ta konkrete grep for å få ventetiden ned, sier Høie til NTB.

Han vil ha så korte avbrekk som mulig underveis i kreftbehandlingen og kortere ventetid for brystrekonstruksjon etter brystkreft. Alle kreftpasienter skal også få tilbud om en fast lege.

– Det meste av det helseministeren presenterer er foreslått, forberedt eller igangsatt av den forrige regjeringen, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Han er heller ikke imponert over detaljene i det han beskriver som regjeringens prestisjereform om fritt behandlingsvalg.

– Det er uklart hva reformen vil koste, hvem den gjelder for og når den vil bli gjennomført, sier Micaelsen.

– Mer butikk

Fritt behandlingsvalg sto langt oppe på lista over blåblå valgløfter. Prinsippet vil tidligst omfatte alle pasienter innen stortingsvalget i 2017.

– Vi sender et lovforslag ut på høring i 2014. Ambisjonen er å innføre fritt behandlingsvalg innen rus og psykisk helse i løpet av 2015. Ordningen vil være på plass for alle pasientgrupper i løpet av stortingsperioden, sier Høie til NTB.

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter etter bestemte regler og vurdering av lege, selv skal få velge om de vil bli behandlet eller undersøkt av offentlige eller private helseinstitusjoner. Regningen skal dekkes av staten.

– Høyres helsemedisin vil gjøre pasienten sykere. Mer butikk i helsevesenet betyr mindre tid til pasientene og mer tid til skjemaer, anbudsdokumenter og kontroller, mener SV-leder Audun Lysbakken.

– KrF vil følge nøye med på om innføringen av fritt behandlingsvalg medfører bedre pasientbehandling, og ikke en usunn konkurranse mellom private og offentlige tilbud, repliserer partiets helsepolitiske talskvinne Olaug Bollestad.

Ny plan

Helseministeren skal bedre kvalitet og pasientsikkerhet gjennom endringer i ledelse og kultur. Styrene i de fire helseregionene er krympet, kravet om politisk erfaring er fjernet og antallet krav og mål halvert.

Samtidig skal en ny nasjonal helse- og sykehusplan utarbeides.

– Første fase er å finne ut hvordan det står til i Sykehus-Norge, sier Høie.

Han vil vite om pasientene er fornøyde og om arbeidsdelingen og kvaliteten er god nok.

– Det er for stor variasjon i kvaliteten på landets sykehus, fastslår Høie.

Generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon mener behandlingstilbudet til kronisk syke og funksjonshemmede også må inngå i den årlige meldingen til Stortinget.

– Hvis ikke, vil ikke denne rapporten ha relevans, mener hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen