Innenriks

Lov med sykling i nasjonalparker

Ser du fram til en fredelig fottur i Jotunheimen? Snart kan du risikere at en gjeng offroad-syklister suser forbi.

Bilde 1 av 2

Regjeringen foreslår i en ny stortingsmelding, som ble lagt fram før sommerferien, at det skal bli lettere å sykle i nasjonalparker og landskapsvernområder. Regjeringen ønsker at det skal bli lettere å utøve ikke-motorisert ferdsel i slike områder.

– Dette er noen av de flotteste naturområdene vi har, sier statssekretær Lars Andreas Lunde til Dagsavisen.

Han sier at regjeringen ønsker å gjøre disse områdene mer tilgjengelige både for nordmenn og utlendinger.

– I dag er det i utgangspunktet forbudt å sykle i disse områdene. Det vil regjeringen gjøre noe med. Det skal bli lov å sykle offroad på eksisterende stier og veier, der det i dag er lov å gå. Men på sykkel kommer man lenger inn i naturen. Derfor vil vi skjerme særlig sårbare områder, for eksempel av hensyn til villrein.

Uthuler loven

Naturvernforbundet mener lovverket blir uthulet.

– Det er stor forskjell på to personer som rusler på en sti og 30 syklister, sier Arnodd Håpnes, som er fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet.

Håpnes peker på at man kan skremme opp kalvende villrein og at rovfugl vil kunne sky reiret.

– Det blir også fort slitasjeskader på vegetasjonen, på alt fra natur med sjeldne sopp- og plantearter til sårbare myr- og våtmarksområder. Derfor bør man være forsiktig med å tilrettelegge for tyngre friluftsliv i verneområdene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vidda

Se for deg en endeløs vidde.

Du slår leir på en myk gressmatte ved et speilblankt vann. Her vil du finne roen. Den roen mennesket bare kan finne i naturen. Mens du sitter der og filosoferer over dette, blir stillheten brutt. Plutselig – ut av skodda – hører du rop. Så farer fire offroad-syklister nedover stien rett ved deg og vrenger rundt den store steinen ved bålplassen. Du skvetter. Søla skvetter. Dette blir det mer av i framtida om regjeringen får det som den vil.

Ikke tur med sekk for alle

Statssekretær Lunde mener at terrengsykling i utgangspunktet ikke er mer skadelig for naturen enn vanlig fotturisme.

– Det er ikke sikkert at alle ønsker å gå på tur med sekk på ryggen, sier Lunde.

Han peker på at terrengsykling er en av de friluftsformene som øker mest.

Hvis man bryter verneforskriftene og sykler utenfor stiene, kan man bli anmeldt av Statens naturoppsyn og bøtelagt.

– Men man kommer langt med normal folkeskikk. Vi blir veldig glade om det gjør at flere tar naturen i bruk. Men noen masseturisme med sykkel inn i verneområdene tror jeg ikke vi får, sier statssekretæren.

Regjeringen vil ha en generell adgang til ikke-motorisert ferdsel i utmark.

– Et mål må være at ungdom tar naturen mer i bruk, for eksempel i form av kiting, fatbike, rulleski eller paragliding. Dagens regelverk tar ikke høyde for at det er kommet nye former for friluftsliv.

Regjeringen åpner også for at det skal bli lettere å sykle i naturresevater, men da på eksisterende stier og veier.

Håpnes

– Nasjonalparkene og landskapsvernområdene er noe av det mest unike i norsk natur, men utgjør knappe 15 prosent av arealet, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Håpnes sier at de aksepterer at man sykler på veiene i disse områdene. Mer problematisk er det på stier og andre typer tråkk, sier han og mener det er feil å tilrettelegge for mer forstyrrende aktivitet i de delene som er vernet.

– Det primære med vernet natur er å verne det biologiske mangfoldet og ha et friluftsliv som ikke ødelegger og sliter på sjelden natur og truede arter.

Folkehelsa

Naturvernforbundet synes det er fint at folk bruker naturen: Både fordi det er bra for folkehelsa og fordi de som bruker skog, mark og fjell, blir mer opptatt av naturverdiene.

– Man kan tilrettelegge mer for vanlig sykling i nasjonalparker og landskapsvernområder, men i utgangspunktet kun på etablerte veier. Og fotturisimen bør styres vekk fra de mest sårbare områdene, sier Arnodd Håpnes.

Han advarer mot at det skal bli lettere å få lov til å ha sykkelritt og større idrettsarrangementer i nasjonalparker og verneområder.

– Det er viktig at slike arrangementer må søke om tillatelse slik at konsekvenser og konflikter blir vurdert, før det eventuelt gis dispensasjon fra verneforskriften, sier Håpnes til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen