KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevold (KrF) reagerer på sprikende meninger i Frp om asyl og innvandring. FOTO: HILDE UNOSEN

- Løse kanoner 
forverrer asylstriden

INNVANDRING: KrF og Venstre er irritert over Frps løse kanoner. Samarbeidet mellom regjeringen og sentrum settes på prøve av tøffe asylforhandlinger.

- Jeg synes det er uheldig at det er løse kanoner på dekk som skaper mye uro rundt disse forhandlingene, sier KrFs mann i asylforhandlingene med regjeringen, Geir Bekkevold.

I går møtte Venstre og KrF regjeringen i Justisdepartementet i Nydalen for et nytt forhandlingsmøte om Norges nye asyl- og innvandringspolitikk. Kun et steinkast unna hotellet der de fire partiene forhandlet seg fram til enighet med humor og godis. Men nå som samarbeidsavtalen skal fylles med innhold - på overtid, er stemningen en annen. Møtene trakk ut i går kveld, men partene har nå et forsiktig håp om at en avtale kan foreligge torsdag, ifølge NTB.

 

Les også:

Full forvirring om asylpolitikken

Vil utvise asylsøkere som lyver

 

Frp-sprik

De tøffe forhandlingene har ikke blitt bedre av at stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) på møtedagen la fram knallharde asylkrav, og til NRK uttalte at «vi ikke kan ha et mindretallsdiktatur der to minipartier på fem prosent bestemmer landets framtid med hensyn til asyl og innvandring».

Uttalelsene fra Tybring-Gjedde kommer dagen etter at tidligere Frp-leder Carl I. Hagen i Dagbladet truet med oljeboring i Lofoten dersom Norge ikke får en strengere innvandringspolitikk.

Tonen fra Frp irriterer samarbeidspartiene Venstre og KrF.

- Jeg skulle ønske at partiet kunne opptre noe mer samlet og ikke sprike sånn. Det gjelder både Carl I. Hagens og Christian Tybring-Gjeddes utspill, sier Bekkevold til Dagsavisen.

I maktens korridorer på Stortinget oppfatter sentrumspartiene det som en tydelig strategi fra Frps side at Hagen og Tybring-Gjedde kommer med innvandringskritiske utspill rett før asylforhandlingene. Samtidig gjør Frp-leder Siv Jensen lite for å korrigere utspillene. I går henviste Jensen til justisministeren da Dagsavisen ønsket en kommentar om saken. Han vil heller ikke uttale seg.

Dagsavisen erfarer at det er flere årsaker til at forhandlingsklimaet skal være kjølig.

* Ifølge kilder i KrF skal Frp ha lagt løsninger på bordet som klart bryter med menneskerettighetene.

* Frp har forsøkt å trekke bistandskutt inn i asylforhandlingene, forteller kilder som kjenner innholdet i forhandlingene. Dette reagerer sentrumspartiene på, fordi det ikke er en del av asylavtalen, som det forhandles om.

 

Les også:

Nedtur i asylforhandlingene

– Risikabelt av Venstre og KrF

 

- Drøm videre

Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn påpeker at det ikke er grunnlag for en så streng innvandringspolitikk som Tybring-Gjedde ønsker.

- Å tro at det er den politikken Norges nasjonalforsamling vil stille seg bak, vil jeg si er nærmere en drøm fra Disneyland, sier han.

Han synes også det er ganske spesielt at Tybring-Gjedde sier dette er viktigere enn hele samarbeidsavtalen.

- Han sier egentlig med det at regjeringen bør gå av, og det er egentlig et større problem for Frp enn for oss, sier Rotevatn.

Det samme mener fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen.

- Dette er et større problem for regjeringen enn KrF og Venstre. De er avhengig av oss om de skal få gjennomført sine visjoner, sier hun.

Flere kilder i forhandlingsrommet opplever at de nå er i en sluttfase. Det betyr likevel ikke at alt er klart. Partienes stortingsgrupper skal også godkjenne resultatet. Det kan bli aktuelt i gruppemøtene onsdag.

samfunn@dagsavisen.no

 

utlendings-avtalen:

I oktober i fjor inngikk opposisjonspartiene Venstre og KrF en sam­arbeidsavtale med regjeringspartiene Høyre og Frp.

En egen avtale ble lagd for utlendingsfeltet. Nå skal denne avtalen fylles med konkret politikk, noe som er krevende ettersom sentrumspartiene står langt ifra, spesielt Frp på dette feltet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har tidligere uttalt at de regnet med å bli ferdige før jul.

I går møttes partene for fjerde gang.

En regelendring for asylbarna, underholdskravet for familiegjenfor­ening, hvordan de såkalte retursentrene skal se ut og omfanget av lukkede asylmottak, er blant de vanskelige sakene.