Innenriks

Lønnsgapet består

Kvinner tjener fortsatt mye mindre enn menn, viser nye tall fra TBU. Forskjellene minker med museskritt.

Bilde 1 av 2

Til tross for årevis med likelønnskamp ligger gjennomsnittslønna til kvinner i dag på 86.4 prosent av menns lønn. I fjor var tallet 85,8 prosent.

Det viser årets hovedrapport fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU) som ble sluppet i går. Rapporten er ment å danne et riktig tallgrunnlag i forkant av tariffoppgjøret.

Årets rapport viser at menn i snitt tjener 465 600 kroner i året sammenlignet med menns 538 800.

Museskritt framover

Bransjene som skiller seg mest ut i negativ retning er finans, varehandel og «personlige tjenester». Leder for TBU, Ådne Cappelen i SSB sier til Dagsavisen at den overliggende trenden er at lønnsgapet tettes sakte, men sikkert.

– Trenden i retning av utjevning over lengre tid fortsetter. Den har ikke snudd, sier Cappelen.

Da TBU slapp sin endelige rapport i fjor så tallene langt dystrere ut. For første gang på mange år gikk da likelønnstallene i retning av større forskjeller mellom kvinner og menn. Særlig banksektoren og varehandelen skilte seg ut.

– De elementene som gikk i retning av større forskjeller fra 2012 til 2013 ble reversert i 2014. Så hvis du sammenligner 2012 med 2014 er det ganske likt, sier Cappelen.

I 10-årsperioden fra 2005 til 2014 er lønnsforskjellen redusert med i overkant av 1,5 prosentpoeng, ifølge rapporten.

Lærerstreiken

En av forklaringene for hvorfor menn fortsatt tjener mye mer enn kvinner i Norge tillegges ofte at langt flere kvinner jobber i offentlig sektor, særlig innen helsevesenet og i undervisningsyrker. I fjor streiket tusenvis av Norske lærere i flere måneder, et tema som går igjen flere steder i TBU-rapporten. Men Cappelen mener streiken i liten grad virker inn på likelønnsspørsmålet.

– Vi har ikke sett spesielt på det, men jeg tror ikke det har gitt noen store utslag på likelønnstallene. Det henger sammen med beregningsmetoden vi bruker, sier han.

Selv om det ikke slår inn på likelønnsskalaen er det fortsatt tegn til lærerstreiken i TBU-rapporten.

– Dersom du ser på lønnsutviklingen for de store forhandlingsområdene ser du at undervisningspersonell kommer litt svakere ut. En del av det skyldes streiken. Det fører også til at undervisningspersonell i kommunene har fått et ekstra stort overheng på lønna inn i 2015, sier SSB-forskeren.

Lederlønninger

En annen lønnstrend, som også forsterkes av årets rapport, er at lederlønningene i offentlig sektor vokser raskere enn både lederlønninger ellers og vanlige lønninger.

Fra 2008 og fram til i dag har ledere i offentlig sektor hatt en lagt større lønnsutvikling. I fjor var denne på 4.4 prosent, mens vanlige lønnstakere hadde en gjennomsnittlig lønnsvekst på omtrent 3.1 prosent.

Mer fra Dagsavisen