Politikk

Lokallagets leder: – Dette kom som en bombe

Finanstoppen har vært aktiv i politikken samtidig som han begikk lovbrudd. Mannens parti ble aldri orientert om saken.

En tidligere politiker og nåværende finanstopp er dømt til fengsel, etter at han blant annet oppfordret til voldtekt av barn. Dette skjedde i samtaler med andre nordmenn på internett, der han delte fantasier og bilder av barneovergrep.

Mannen har erkjent lovbruddene og vedtatt dommen.

Forholdene han er dømt for, har foregått i en periode der han har vært i sin sentrale finansjobb og politisk aktiv på fritiden. Tidligere har han hatt politiske roller som fulltidsjobb.

Les også: Finanstopp og tidligere politiker dømt for å ha oppfordret til overgrep av barn

– Sjokkerende

Lokallagslederen til mannens parti kjente ikke til saken, selv etter at dommen hadde falt.

– Denne saken var totalt ukjent for oss. Dette kom som en bombe. Det er veldig sjokkerende, sier lederen til Dagsavisen.

Mens saken ble etterforsket av politiet, trakk mannen seg fra sine politiske forpliktelser. Deretter skal han ha meldt seg helt ut av partiet, som han i løpet av sin karriere har hatt flere sentrale verv for, både nasjonalt og lokalt.

Bekymret for jobben

Mens mannen har holdt saken skjult for sitt tidligere parti, har han hele tiden vært åpen med politiet. Saken ble avgjort som en tilståelsesdom.

I dommen beskrives det hvordan saken har vært en stor belastning for ham.

«Siktede har forklart at saken har preget ham, og at han er bekymret for jobben og eventuell lengre ubetinget fengselsstraff», står det.

– Han angrer dypt

Annette Barlinn, mannens forsvarer, forteller til Dagsavisen at finanstoppen angrer dypt på det han har gjort. Hun understreker også at det aldri har vært noen sammenheng mellom denne saken og mannens roller i yrkeslivet.

– For domfelte har saken sin bakgrunn i en gjenoppleving av et ubearbeidet traume etter overgrep i egen barndom, noe han nå har tatt grep i forhold til. Min klient har hele veien erkjent, beklaget og angrer dypt på det inntrufne, sier forsvareren.

Tingretten valgte å dømme mannen til 110 dagers fengsel, hvorav 60 dager ble gjort betinget.

Mer fra Dagsavisen