Innenriks

Lokale allianser skal gi de rødgrønne makta tilbake

NYTENKNING: Den borgerlige regjeringen kan komme til å sitte lenge, frykter LO-leder Gerd Kristiansen. Hun ber om nytenkning på venstresiden.

– Vi må fornye politikken vår. Vi må vinne ny tillit og bygge allianser, sa Kristiansen da hun innledet under LO og Arbeiderpartiets fagligpolitiske konferanse i Oslo mandag.

LO-lederen slo fast at dette samarbeidet må styrkes for å «presse tilbake høyresidens makt og innflytelse». Ifølge Kristiansen kan dette skje ved å etablere lokale plattformer fram mot kommunevalget i 2015.

– Men det må ligge en gjensidighet i dette. Også Arbeiderpartiet må styrke det fagligpolitiske samarbeidet lokalt, mener LO-lederen.

Kan sitte lenge

Hun advarer støttespillerne mot å tro at en regjering med Frp uvegerlig vil gi fire år med kaos og upopulær politikk før en rødgrønn allianse igjen kan ta over tømmene i 2017.

– Jeg innbiller meg at det fantes stemmer som sa det samme i det britiske Labour da Thatcher « the milk snatcher « med pipestemme og håndveske overtok som statsminister i 1979. Det viste seg slett ikke å bli noen lett match – men starten på en 17 år lang periode med høyrestyre, sa LO-lederen. Hun la til at Thatcher-perioden forandret det britiske samfunnet grunnleggende og ga arbeiderbevegelsen i Storbritannia et slag den ennå strever med.

– Vårt mål om enkeltmenneskets frihet er blitt kapret av ytterste høyre som bruker det til å beskrive Segway, lakrispiper og ti kroner dagen i skattekutt, framholdt hun.

Privatisering

Usosiale skattekutt, reduksjoner for de arbeidsledige og en likestillingsfiendtlig familiepolitikk er etter LOs mening blant de mest uheldige innslagene i regjeringens politikk. I tillegg kommer endringene i permitteringsreglene, som LO mener svekker konkurranseevnen, og stykkprisfinansiering og konkurranseutsetting innen helse og omsorg.

– Det er en ting vi må bli bedre på. Vi må bli flinkere til å ta debatten framover. Vi må igjen sette dagsordenen og definere løsningene, sa Kristiansen, som poengterte:

– Vi kan ikke regne med at denne regjeringen råtner på rot eller ødelegger for seg selv.

I Arbeiderpartiet har både Raymond Johansen og Martin Kolberg vært inne på det samme. Begge har stilt spørsmål ved fagbevegelsens støtte ved å vise til at mange LO-medlemmer avsto fra å stemme eller stemte på Høyre eller Frp ved valget i fjor.

– Passiviteten i fagbevegelsen er blitt for stor. Dere trekker dere tilbake, og får et passivitetsskjær, sa Kolberg ifølge frifagbevegelse.no under NTLs landsstyremøte i forrige uke.

Stoltenberg glad

Ap-leder Jens Stoltenberg fant liten grunn til selvransakelser da han etterfulgte Kristiansen på talerstolen under LO/Ap-konferansen mandag. Tonen ble satt da han innledet ved å vise til gode meningsmålinger og Ap-framgang for sjette måned på rad.

– Hva har vi gjort riktig? spurte Stoltenberg, som selv ga svaret:

– Vi var ikke dårlige tapere. Vi framstår som et åpent og nysgjerrig parti som ser framover, og vi har snakket om egen politikk, sa Stoltenberg, som også pekte på viktigheten av et godt og nært samarbeid med fagbevegelsen.

– Vi har mobilisert voldsomt sammen med fagbevegelsen før og vil gjøre det igjen, sa han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen