Innenriks

Lobber for YS og er 
vara på Stortinget

PR OG POLITIKK: Steinar Gullvåg er vararepresentant for Arbeiderpartiet på Stortinget, samtidig som han driver sitt eget PR-byrå.

- Jeg jobber for organisasjoner som trenger hjelp med kommunikasjonsarbeid, i likhet med First House og Geelmuyden.Kiese. Selv om jeg er lommerusk i forhold til dem, sier Gullvåg. Omsetningen på selskapet hans Seniorkomm AS er rundt 500.000 kroner årlig, ifølge ham selv.

Jobber for YS

Dagsavisen skrev i går om Mette Hanekamhaug (Frp) som er vararepresentant i energi- og miljøkomiteen samtidig som hun jobber for PR-byrået Geelmuyden.Kiese. Hvem hun har som kunder holdes hemmelig for offentligheten, men PR-byrået har gitt parlamentarisk leder for Frp innsikt i kundelisten. Gullvåg seier han er åpen til alle om hvem han jobber for.

- Den ene organisasjonen er Arbeiderpartiet. Den andre organisasjonen er Yrkestrafikkforbundet som er et fagforbund under YS, der jeg jobber mot sosial dumping, sier Gullvåg.

Etiske forviklinger

Som vararepresentant har han møtt på Stortinget fire ganger. Da for Sonja Mandt (Ap) som sitter i familie- og kulturkomiteen. Men han er også vara for Dag Terje Andersen (Ap) som er andre nestleder i arbeid- og sosialkomiteen.

- Har du reflektert over at det kan være problematisk for deg å stille i arbeids- og sosialkomiteen samtidig som du jobber for YS?

- Ja, det vil være problematisk hvis jeg driver lobbyvirksomheten mens jeg sitter der. Det vil ikke være etisk fornuftig.

- Klarer du å legge den hatten fra deg når du da går inn i komitémøte da?

- Ja, det må du jo, sier Gullvåg og legger til:

- Nettopp på grunn av dette er jeg svært forsiktig med hvem jeg samarbeider med. Jeg jobber bare for organisasjoner og saker som jeg føler at jeg kan stå for. Jeg har i en årrekke jobbet mot sosial dumping både i og utenfor Stortinget.

- Må sikre åpenhet

Dagsavisen har forsøkt å få en kommentar fra parlamentarisk leder i Ap, Jonas Gahr Støre (Ap), men ble henvist til Martin Kolberg (Ap), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han er like kritisk til partifellen Gullvåg som til Hanekamhaugs dobbeltrolle.

- Vi er nødt til å skaffe et regelverk som sikrer full åpenhet om slike kundeforhold, sier Kolberg. Han understreker at han ikke ønsker å innføre et yrkesforbud for folk som vil gå mellom PR-bransjen og politikken.

- Det handler om at vi må vite hvilke bindinger som ligger der. Det kan ikke være hemmelig. Derfor er det så viktig at det lovforslaget jeg har vært med å fremme om dette, blir vedtatt. Det for politikkens integritets skyld, sier Kolberg.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen