Innenriks

LO-Yngve vil ha OL til Oslo

OL-KAMP: Yngve Hågensen vil ha vinter-OL til Oslo og Norge i 2022. Den tidligere LO-toppen har dermed motsatt syn av LO i Oslo.

Han gir to begrunnelser for standpunktet sitt:

* Norges status og forpliktelse som fremste vintersportsnasjon i verden.

* Å dyrke frivilligheten, som han mener er bærebjelken i det norske demokratiet.

- Jeg har ikke engang stemmerett, men vi må ta vare på den arven og statusen Norge har som vintersportsnasjon. Det er en del av vår kultur og vårt særpreg. Og med vår økonomiske evne blir det moralsk feil for meg at vi skal reise rundt i verden og være gjester gang etter gang, sier en malmklar Yngve Hågensen.

To OL ikke nok

Han har akkurat vært på bedriftsbesøk i Trondheim og tar seg en klassisk røykepause og snakker OL og Paralympics.

- Men Norge har allerede arrangert vinter-OL to ganger, i 1952 og 1994. Er ikke det nok?

- Nei! I 2022 vil det være 28 år siden sist, og OL arrangeres hvert fjerde år. Det er viktig at en ny generasjon nå får oppleve hva dette er og hvilke positive følger det gir.

Han fortsetter:

- Dessuten har du anleggssituasjonen i Oslo, som i forhold til folketallet er den dårligste i landet. Den vil få et kolossalt løft gjennom et OL, og for Oslo-folk er det også en gavepakke gjennom finansieringsmodellen.

Ble tillitsmann

Yngve Hågensen var en svært synlig LO-leder fra 1989 til 2001, og idretten har alltid stått ham nær. Han er aktiv i organisasjonen den dag i dag.

- Min skole i organisasjonsarbeid gikk gjennom idretten. Jeg ble sekretær i styret i Halden fotballklubb da jeg var 17 år gammel og har hatt de fleste verv det er mulig å ha. Det er en fantastisk livserfaring man kan benytte på alle områder. Et OL-arrangement er basert på at frivillige stiller opp, og det vil være et pluss for all dugnadsvirksomhet i Norge, også utenfor idretten, mener Yngve Hågensen, som bodde på barnehjem da Oslo sist arrangerte OL, i 1952.

Da måtte man være til stede for å følge med. TV var ikke funnet opp. Heltene ble skapt gjennom aviser og radio.

I dag sitter Yngve Hågensen i styret i Østfold fotballkrets, han er med i et prosjekt for å få flere ishaller i Østfold, og han kjører og heier på barnebarna i fotball og ishockey.

- Og står på sidelinja og skjeller ut dommeren som så mange andre, gliser han.

Samhørighet

LO i Oslo gikk tidlig ut og sa nei til OL i byen, nærmest før planene var presentert.

Arbeiderpartiet og Høyre er for, Fremskrittspartiet og SV er imot. OL-kampen går på tvers av de politiske skillelinjene.

- For meg er det enkelt. Idretten er landets største frivillighetsmaskin. Det er samhørighet og læring, sier en engasjert Yngve Hågensen.

reidar.sollie@dagsavisen.no

OL-planen 2022

ALPINT: Kvitfjell/Hafjell

AKING/BOB: Hunderfossen

LANGRENN/HOPP/KOMBINERT: Holmenkollen

SKISKYTING: Linderud, Lillomarka eller Grønmo

SKØYTER: Valle Hovin (innendørs)

ISHOCKEY: Jordal, Stubberud og Lørenskog

SNOWBOARD/FREESTYLE: Tryvann og Grefsenkleiva

KUNSTLØP: Fornebu

OL-LANDSBY/MEDIESENTER: Økern eller Kjelsrud

Folkeavstemning i Oslo 8 og 9. september

Mer fra Dagsavisen