Nyheter

LO-topp: – Dette er virkelig en stor krise

Servicenæringen er i knestående etter enda flere kraftige innstramminger både nasjonalt og lokalt. – Jeg er fortvilet på bransjens vegne, sier Fellesforbundet-leder Jørn Eggum.

– Ordet krise er blitt brukt mange ganger, men dette er virkelig en stor krise, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Dagsavisen.

LO-forbundet organiserer blant annet ansatte i hotell- og servicebransjen, som er hardt rammet av koronapandemien. Nå er krisen blitt enda verre, ifølge Eggum.

Full sosial stopp i Oslo

Torsdag og fredag ble det innført en rekke nye koronarestriksjoner. Statsminister Erna Solberg (H) har bedt alle om å holde seg hjemme, mens byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har innført full skjenkestopp, sosial stopp og arrangementsstopp i hovedstaden.

Også i Bergen er det innført svært inngripende tiltak. Flere utelivsgiganter har allerede meldt om at de må stenge ned og permittere ansatte, skriver E24, og i Oslo sto tre av fire hotellrom tomme i oktober, ifølge samme kilde.

Johansen la ikke skjul på at tiltakene vil få store konsekvenser for arbeidsplasser og næringsliv da han presenterte dem på en pressekonferanse fredag:

– De vil utløse permitteringer, arbeidsledighet og konkursfare. De vil ramme hjørnesteinsbedrifter i Oslo, og arbeidsfolk som allerede er i samfunnets mest usikre jobber: i reiseliv, uteliv, handel og transport.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20201106. 
Byrådsleder Raymond Johansen innfører nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden.
Foto: Heiko Junge / NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen fredag hvor det ble klart at Oslo innfører flere kraftige koronatiltak fra neste uke. Foto: Heiko Junge/NTB

Les også: Nils Petter Molvær: – Dette er ikke noe influensa – dette er blodig alvor

Permitteringer og oppsigelser

Eggum bekrefter det dystre bildet Johansen tegner opp.

– Snart er det ikke mer å gå på. Folk er dypt fortvilet, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. De neste ukene stopper det opp. Mange bedrifter taper mer på å holde åpent enn på å stenge ned, sier Eggum.

Fellesforbundet-lederen melder om at arbeidsgivere allerede er i gang med å permittere og si opp ansatte.

– Vi vet ikke omfanget enda, men for hver dag det strammes inn øker sjansen for at flere må stoppe produksjonen, sier han.

Les også: Frykter dødeligere andre koronabølge i Europa (+)

Etterlyser forutsigbarhet

I en bransje preget av lave lønninger og mye deltid, begynner det også å merkes at permitterte kun får 80 prosent av lønna i dagpenger, sier Eggum.

– Jeg er fortvilet på bransjens vegne, sier han.

Regjeringen forlenget nylig den forhøyede dagpengesatsen på 80 prosent av inntekt opp til 300.000 kroner for permitterte og arbeidsledige fram til mars neste år.

Men mange bedrifter velger heller å si opp ansatte slik situasjonen er nå, ifølge Eggum.

– Regjeringen burde sagt at de vil bidra til dette er over, i stedet for å forlenge to og to måneder om gangen. Det gjør det vanskelig å planlegge for bedriftene, sier Eggum, som understreker at han forstår behovet for å innføre koronatiltak.

Krisen merkes også i andre bransjer, forteller LO-toppen og nevner byggenæringen og industrien. Selv er han spesielt bekymret for maritim sektor og verftene langs kysten.

– Det å legge ned et verft er vesentlig forskjellig fra å legge ned en frisørsalong. Hvis vi skal opprettholde eksportindustrien, trengs det kraftfulle tiltak, sier Eggum.

Les også: NHO-sjefen krever kraftigere koronakompensasjon: – Nå er det mange som blør i næringslivet

Vil ha overlevelsesgaranti

Også byrådsleder Raymond Johansen mener regjeringen må sørge for at krisehjelpen varer så lenge pandemien varer. På pressekonferansen fredag ba han regjeringen så fort som mulig komme til Stortinget med nye økonomiske tiltak.

– Vi skal redde liv og helse, men også arbeidsplasser, sa Johansen.

Han mener regjeringen må gi en overlevelsesgaranti til levedyktige bedrifter og at ansatte må være trygge på at de kommer i jobb igjen når pandemien er over.

– Pandemien rammer sosialt skjevt. Vanlige arbeidsfolk er mest utsatt. Nå må vi gi dem tryggheten tilbake.

Rødt har på sin side stilt forslag til hastebehandling på Stortinget om ny krisepakke som umiddelbart skal sikre inntekt for arbeidere, skriver NTB. Blant tiltakene som foreslås, er at kravet til inntekt senkes slik at folk som har jobbet noe og tjent lite, likevel har rett på dagpenger.

– Den ytterligere nedstengingen vil dytte stadig flere arbeidsfolk utfor stupet, hvis det ikke raskt følges opp med krisetiltak for de ledige, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Mer fra Dagsavisen