I mai i fjor ble Hans-Christian Gabrielsen valgt til ny LO-leder. I september gikk Ap på et sviende valgnederlag. – Det var en skikkelig nedtur at vi ikke lyktes i dette valget, sier Gabrielsen.

– LO-lederen setter ikke dagsorden

Hans-Christian Gabrielsen blir anklaget for å være en lite synlig LO-leder, som står fast i gammeldagse løsninger.

Nils Johan Ystanes er tidligere leder i LO i Odda i Hordaland og arbeiderpartimann. Han jobber også på den lokale hjørnesteinsbedriften TiZir, og det er i denne reportasjen, om Arbeiderpartiets bølgedal, han gir uttrykk for at både Ap og LO sentralt har mistet kontakt med grasrota.

–  Andelen folk som organiserer seg i Norge går jo ned, LO-lederen setter ikke dagsorden og de står fast i gammeldagse løsninger, mener han.

Les del.1 i reportasjeserien her: Ap mister grepet om industri-kjempen Verdal: – Vi blir ikke lyttet til

Les del.2 i reportasjeserien her: Ap-politiker: – Jeg føler Ap har snudd seg vekk fra arbeiderbevegelsen

– Tar det på alvor

LO-lederen hadde ikke anledning til å bli intervjuet om denne saken, men har via LOs kommunikasjonsavdeling sendt skriftlige sitater.

Her berører han ikke kritikken knyttet til han selv, men starter med å konstatere at det er riktig at organisasjonsgraden i Norge har gått noe nedover.

– Først og fremst fordi de bransjene som tradisjonelt har hatt høy organisasjonsgrad får færre ansatte, mens de bransjene med få organiserte vokser. Det er en utfordring LO tar på alvor, sier Gabrielsen.

Han viser til at forbundene og LO nå samarbeider om å rekruttere flere medlemmer innen servicesektoren, der organisasjonsgraden er særlig lav.

Les også: Vil at LO skal svekke båndet til Ap: – Det er Arbeiderpartiet som drar fordelene av samarbeidet

– Vi drar lasset alene

– Men halvparten av de fagorganiserte i Norge er fortsatt organisert i et LO-forbund, og antallet organiserte øker hvert år. LO har nå om lag 947.000 medlemmer, det høyeste tallet noen gang, sier LO-lederen og legger til:

– Så vil jeg også minne om at vi i dag må dra dette lasset alene. Regjeringen gjør ingenting for å styrke det organiserte arbeidslivet.

Han viser til at de rødgrønne partiene økte fagforeningsfradraget kraftig da de satt i regjering, mens det har falt i verdi hver dag siden Erna Solberg overtok.

– Nå foreslår Arbeiderpartiet igjen en dobling av fradraget, og kraftfulle tiltak mot sosial dumping. Det viser at de tar det organiserte arbeidslivet på alvor, sier Gabrielsen.

Les også: Vedum: – I en rekke saker som berører arbeidsfolk har Senterpartiet vært den tydeligste røsten

– Norges største grasrotverksted

Han mener Norges største arbeidstakerorganisasjon har god kontakt med grasrota, og mange lytteposter ute i norsk arbeidsliv, med over 60.000 tillitsvalgte.

– Gjennom sine forbund forteller de hva medlemmene er opptatt av, sier LO-lederen.

I tilknytning til hver kongress gjennomfører også LO en egen medlemsdebatt der medlemmene selv får melde tilbake hva som opptar dem.

– Sist gang fikk vi inn nesten hundre tusen svar fra medlemmene. Når vi kjører i gang en ny debatt fram mot LO-kongressen i 2021 er jeg selvfølgelig spent på hvor mange svar vi får, men jeg tør spå at vi skal toppe 2017-deltakelsen med god margin, sier Gabrielsen som mener LOs medlemsdebatt Norges suverent største politiske grasrotverksted.