Innenriks

LO-lederen: – Ideologien er tilbake i krisehåndteringen

LO-leder Hans Christian Gabrielsen anklager regjeringen for en stadig mer usosial håndtering av koronakrisen. Ideologien er tilbake i krisepakkene, mener han.

Av Birgitte Iversen

LO-lederen langet ut mot regjeringens koronahåndtering da han innledet under LOs representantskapsmøte tirsdag.

– Da Norge stengte ned i midten av mars, var det tverrpolitisk enighet om at staten måtte dra gullkortet. Inntrykket var at partipolitikk og ideologi ble satt litt på hold i den første tiden. Men da regjeringen presenterte sin krisepakke for fase 3, var det tydelig at ideologien var tilbake, uttalte Gabrielsen.

Etterlyser sosialt rettferdighet

Han trakk særlig fram det foreslåtte kuttet i formuesskatten på 1,3 milliarder kroner, og det han omtalte som fraværende arbeidsmarkedstiltak.

– Det er alltid interessant å se hva som skjer når ideologi møter virkelighet i tider som dette. Kostnaden ved krisen skal sosialiseres, mens gevinsten, den skal privatiseres, sa Gabrielsen.

– Mens tusenvis av permitterte nordmenn fortsatt venter på penger fra Nav, foreslo regjeringen å kutte ytterligere i formuesskatten i sin siste tiltakspakke. Det er ikke akkurat noen invitasjon til felles dugnad, la LO-lederen til.

Frykter masseoppsigelser

Gabrielsen mener det er vanlige arbeidsfolk som nå betaler den tøffeste prisen for koronakrisen og etterlyser mer sosialt rettferdige tiltak.

Særlig er han skuffet over at regjeringen ikke har utvidet permitteringsordningen fra 26 til 52 uker. Han sier faren er stor for masseoppsigelser i løpet av året blant de 340.000 nordmennene som nå er permittert eller arbeidsledige.

– Regjeringen sier de vil se det an. Det er farlig defensivt, mener Gabrielsen.

LO lederen kalte det også «uhørt» at mange arbeidstakere nå opplever at de ikke får utbetalt feriepengene sine fordi arbeidsgiver har brukt dem opp. Hovedsammenslutningen har krevd en lovendring som sikrer at bedrifter skal sette de ansattes opptjente feriepenger på egen konto slik de er pålagt å gjøre med skatt.

Gabrielsen sier LO krever fortsatt kraftfulle tiltak og en mer aktiv industri- og næringspolitikk fremover, samt milliardkompensasjoner til kommunene.

Vil ikke koronajustere krav

Representantskapet diskuterte også årets lønnsoppgjør som måtte settes på pause da landet ble stengt ned i mars. Partene i frontfagene starter opp igjen 3. august.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, uttalte at han mener LOs opprinnelige krav står seg til tross for krisen landet står midt oppi.

Han kom samtidig med en liten kalddusj til ansatte i samfunnskritiske yrker i offentlig sektor som har tatt til orde for at de fortjener et ekstra lønnsløft for innsatsen under koronakrisen.

– Vi som forhandler i front, har stor respekt og stor forståelse for at det er mange i offentlig sektor som føler de i år fortjener noe ekstra. Men det er samtidig vår oppgave å si at dersom frontfagsmodellen skal virke, så skal den fungere både i dårlige og gode tider, uttalte Eggum.

Mer fra Dagsavisen