Innenriks

LO-Gerd står på ønskelista til Stortinget

Kan virkelig LO-leder Gerd Kristiansen være aktuell for Stortinget? Det mener enkelte i Troms Arbeiderparti.

Bilde 1 av 4

Flere sentrale kilder i Troms Arbeiderparti som Dagsavisen har snakket med nevner LO-leder Gerd Kristiansen som en ønsket kandidat til nominasjonslisten i Troms fylke foran stortingsvalget 2017.

Om ganske nøyaktig ett år går Kristiansen av som LO-leder, og flere mener at Kristiansen da bør være et alternativ til Troms-lista, om ikke på topp, så muligens på 2.-plassen.

Les også: Ap går for flertall eller alenegang

Strategi

Etter det Dagsavisen forstår er tanken at Kristiansen kan sitte i en periode før yngre krefter fra den nye generasjonen med Ap-politikere i Troms kan slippe til. Det er en strategi det mildt sagt skal være delte meninger om i fylkeslaget.

Kristiansen vil ikke selv kommentert spekulasjonene, men hennes presserådgiver André Nerheim skriver til Dagsavisen: «Gerd er tydelig på at det ikke er aktuelt å stille til stortingsvalg i 2017».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vil ha de beste

I Troms Ap har nominasjonskomiteen sitt første offisielle møte i slutten av mai.

Ingen av dagens stortingsrepresentanter for Troms Ap, Martin Henriksen eller Tove Karoline Knutsen, har til nå meddelt om de ønsker gjenvalg, men sistnevnte vil naturlig nok telle på knappene etter å ha sittet i tre perioder på Løvebakken.

– Vi vil bare at de beste representantene for Troms og for partiet skal sendes til Stortinget, sier komiteens leder Bjørn Inge Moe til Dagsavisen.

Han håper først og fremst på en langt roligere nominasjonsprosess i år enn for fire år siden.

Ingebrigtsen-saken

Foran stortingsvalget i 2013 var det ikke rent lite spetakkel. Toppkandidaten Roger Ingebrigtsen trakk seg.

Samme dag gjorde han det kjent at han som 37-åring i 2004 innledet et seksuelt forhold til ei da 17 år gammel jente i partiet.

Henriksen, som skulle opp til kampvotering mot Ingebrigtsen, endte opp på topp av listen.

Kilder Dagsavisen har snakket viser til at Henriksen, om urettferdig, fortsatt er en noe omstridt kandidat i fylkeslaget, på grunn av bråket rundt prosessen.

Les også: Han blir LOs neste leder

Vil ikke kaste

Det som likevel taler for Henriksen, er at det er vanskelig å se hvem som skulle utfordre ham. Ingen vil kaste ham om han selv ønsker å stille til gjenvalg.

Henriksen har også fått tillit av Ap sentralt, og har blant annet ledet Aps familieutvalg som har hatt i oppgave å utvikle ny politikk for partiet.

Andre aktuelle kandidater som nevnes, er fylkesrådsleder Cecilie Myrseth og byråd Ragni Løkholm Ramberg. Willy Ørnebakk, nestleder i Troms Ap, trekkes også fram.

Flere sier at 31 år gamle Myrseth får plassen om hun vil. Det som taler mot at Myrseth ender på topplassen på nominasjonslista, er at hun er et ungt lokalt talent som partiet kan tenke seg å beholde som fylkesråd i Troms. Myrseth kan også utfordres på at hun ikke er en ren Tromsø-kandidat fra de i fylkeslaget som er opptatt av det.

Les også: Her er Aps 2017-reformer

Mer fra Dagsavisen