Innenriks

LO-Gerd alene på jobb

For første gang måtte LO holde sin kartellkonferanse på Gol uten at LO-lederen er til stede. Streik i egne rekker gjorde at Gerd Kristiansen måtte bli værende i Oslo.

Det som pleier å være årets høydepunkt i LO Stat, nemlig Kartellkonferansen på Gol, ble i år en skygge av seg selv: For første gang gikk konferansen av stabelen uten LO-lederen. Gerd Kristiansen måtte holde fortet hjemme i Oslo på grunn av streik i egne rekker. Onsdag måtte hennes rådgivere forlate Pers Hotell for å sette seg på toget og vende tilbake til hovedstaten. På toppet av dette avlyste også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sin opptreden på grunn av influensa.

- Det er leit for LO Stat som jeg vet har jobbet mye med å få dette på beina. Det er også trist for oss. Da jeg forsto at streiken ble opptrappet, streifet det meg ikke at jeg skulle til Gol. Jeg er øverste arbeidsgiver i LO, og når jeg har nesten 100 ansatte i konflikt - da kan ikke jeg forlate skuta for å reise på konferanse, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

 

Historisk streik

14. november gikk 150 ansatte i fagbevegelsen ut i streik, onsdag ble situasjonen altså forsterket da ytterligere 141 medlemmer ble tatt ut. Nær 100 av disse jobber i LOs sentrale ledelse, dermed er Kristiansen selv rammet ekstra hardt av streiken. På LOs hovedkvarter i går var det bare renholdere og avdelingsledere som var på jobb. Det er første gang i historien at en LO-leder opplever en streik mot seg selv.

- Det er forferdelig trist, men på samme tid har våre ansatte samme rettigheter som alle andre ansatte. Nå har de vært i forhandlinger og mekling uten å bli enige. Dermed er det konflikt. Jeg som arbeidsgiver synes det er trist at de ansatte ikke er på jobb, men jeg har forståelse for at de benytter seg av retten til å gå ut i konflikt, sier Kristiansen.

Streiken ble et faktum etter at de LO-ansatte som er organisert i LO-forbundet Handel og Kontor (HK), ikke ble enige med Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF) om årets lønnsoppgjør.

 

Lønnsopplysninger

Stridens kjerne står om lønnsvekst og innsyn i lønnsopplysninger: HK mener de er lønnstapere, mens ledere i LO-systemet stikker av med all lønnsveksten. I tillegg anklager HK arbeidsgiver for å holde tilbake statistikk som beviser dette.

Ifølge leder av HKs forhandlingsdelegasjon Bjørn Mietinen tjener HK-ansatte 70.000 mindre i året enn sammenlignbare grupper utenfor LO, mens lederne i LO hadde en lønnsvekst på mer enn 7 prosent fra 2012 til 2013.

 

Avviste tilbud

Tirsdag kveld ble partene enige om et mandat for et nytt statistikkutvalg, i tillegg la AAF mer penger på bordet og tilbød HK en ramme som ligger høyere enn statens oppgjør og frontfaget.

I en pressemelding sier AAF at dette ville gitt de lavtlønte et kronetillegg på 11.000 i året, mens de midlere og høyerelønte ville fått et prosentvis tillegg på 2,7 prosent.

Dette var imidlertid ikke nok for HK, som avviste tilbudet.

Kristiansen sier hun var forundret over denne avgjørelsen:

- HK er på lik linje med oss i systemet forpliktet til frontfagets rammer. Når de har sagt nei til et lønnstilbud som er ut over AAFs rammer, forundrer det meg, sier hun.

Mietinen i HK sier tilbudet de fikk var for dårlig:

- Vi ble presentert et ultimatum fra motparten. Vi tok en vurdering av tilbudet og våre beregninger viser at dette er under frontfaget. Det var «take it or leave it» og vi «left it». Det står saken nå, sier Mietien.

- Blir streiken langvarig?

- Jeg kan ikke si noe om det, men vi har avvist tilbudet vi har fått. Nå må vi avvente å se om det kommer nye ting. Per nå er det ikke noe kontakt mellom partene, sier han.

HK vurderer nå fortløpende om de vil ta ut flere i streik.

Siden det ikke ser ut til å bli noen hurtig løsning på streiken, må trolig LO-lederen også avlyse en tur til Colombia som var planlagt i slutten av denne uka.

- Jeg skal ta avgjørelsen i dag. Jeg holder alle muligheter åpne, men det ser ut som jeg må avlyse også her, sier hun.

Mer fra Dagsavisen