Nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, skal sammen med resten av ledelsen i LO og forbundslederne diskutere hvordan de skal markere seg utover høsten mot regjeringens ny arbeidsmiljølov. FOTO: FREDRIK BJERKNES

LO går til kamp 
mot regjeringen

ARBEIDSLIV: Aksjoner skal hindre at regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov blir innført. LOs høstkamp mot midlertidige ansettelser er i gang.

- Vi skal ha en bred gjennomgang av alle forslagene og drøfte hvilken strategi vi skal ha framover, helt til forslagene er ferdig behandlet i Stortinget. Midlertidige ansettelser er en av de viktigste sakene, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen til Dagsavisen.

I dag møtes LOs mektige ledelse og forbundslederne for å diskutere hvordan de skal markere seg mot regjeringens forslag til store endringer i arbeidsmiljøloven.

Ett viktig punkt på agendaen er en felles aksjonsplan for LOs 890.000 medlemmer.

LO har ikke tenkt å sitte stille og se på at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) bygger ned arbeidsmiljøloven. Nå maner de til kamp utover høsten og planlegger detaljert hvordan aksjoner og markeringer skal foretas fram til regjeringens forslag skal behandles i Stortinget - trolig rett før eller etter jul.

 

Les også: - Mer kveldsjobbing, Eriksson

 

Generalstreik

Flere midlertidige ansettelser. Mer søndagsjobbing. Og mer innleie av arbeidskraft. Det er noen av hovedpunktene LO kjemper mot at regjeringen skal innføre.

Eriksson har blant annet foreslått at arbeidsgivere kan ansette folk midlertidig i 9 til 12 måneder før de får fast jobb.

Forslaget skaper opprør på grasrota i LO. Både i Oslo og Trondheim planlegges det politisk streik og markeringer 23. september - to dager før høringsfristen for forslaget går ut.

Leder av LO i Oslo, Roy Pedersen, sier til VG at det kan bli aktuelt med generalstreik til våren når forslaget skal behandles i Stortinget. En generalstreik vil kunne lamme store deler av Norge: offentlig kommunikasjon, eldreomsorg, industri, barnehager og skoler.

- Innføres endringene blir det flere løsarbeidere, økt sosial dumping, mer arbeidskriminalitet og lengre arbeidsdager, sier Pedersen til VG.

 

Felles front

De tre gigantene i norsk arbeidsliv, LO, YS og Unio, har alt hatt møter på toppnivå for å drøfte hvordan de kan danne en felles front mot regjeringens endringer av arbeidsmiljøloven.

Til sammen har de tre organisasjonene 1,4 millioner medlemmer - og kan snu Norge på hodet dersom de samordner aksjoner.

 

Åpner for streik

Fri Fagbevegelse skriver at flere LO-topper nå åpner for politisk streik og markering mot midlertidige ansettelser 23. september.

- Jeg skal delta i diskusjonene i LO-sekretariatet før vi vurderer om vi skal ta ut alle våre medlemmer i streik, sier leder av Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen til Fri Fagbevegelse.

Også forbundslederne EL & IT Forbundet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) åpner for politisk streik.

 

Stor motstand

LO-nestleder Gabrielsen vil ikke forskuttere hvilke aksjoner som kan komme, men legger ikke skjul på at det er stor motstand mot forslagene til arbeidsministeren.

- Og det er på tvers av forbund og sektor. Fra industrien til musikklæreren, sier han.

havard.therkelsen@dagsavisen.no