LO freder Støre – fastholder kritikk

LOs tre sentralstyremedlemmer i Arbeiderpartiet skal ikke på høstjakt for å fjerne Ap-leder Jonas Gahr Støre, skriver VG.

En runde VG har foretatt, viser at ingen av dem kommer til å ta opp spørsmålet om Ap trenger nye ledere, når sentralstyret i Ap samles klokken 14 tirsdag.

Valgkvelden kom en rekke Ap-tillitsvalgte med skarp kritikk mot Ap-ledelsen. Leder Steffen Høiland i Fellesforbundet i Nord-Rogaland gikk lengst da han ba partiledelsen vurdere å gå av.

Ikke behov for å diskutere partiledelsen

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet deler mye av den politiske kritikken.

– Vi har ikke levert et bra nok resultat. Det er jækla trist, men jeg ser ikke noe behov for å diskutere partiets ledelse nå.

Saken fortsetter under bildet. 

Jørn Eggum er ikke fornøyd med Aps valgresultater. Foto: Mimsy Møller 

Han sier Ap ikke har evnet å formidle at landet har behov for styringspartiet Arbeiderpartiet.

– Det er bare et sterkt Arbeiderparti som kan kombinere og levere helhetlige løsninger innen jobbsikkerhet, klima, næring og distriktspolitikk. Dette må formidles på en helt annen måte.

Sjekk hvilke kommuner som kan skifte farge her!

LO-lederen avviser MDG-samarbeid

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier til VG at de står bak Jonas som partileder. Til Aftenposten gir han også klar beskjed om hva han mener om et samarbeid med MDG:

– Vi setter ikke vårt godkjentstempel på en politikk som setter våre medlemmers arbeidsplasser i fare.

Blant dem som har tatt til orde for et nasjonalt samarbeid med MDG, er stortingsrepresentant Espen Barth Eide.

Det svakeste resultatet for Ap i et kommune- og fylkestingsvalg etter krigen, var i 2003 med 27,5 prosent. Ved årets valg ble oppslutningen enda lavere – 24,8 prosent.

Les også: Ingen MDG-omfavnelse fra Tajik 

Støre er beredt på å ta selvkritikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper Arbeiderpartiet raskt skal kunne diskutere politikk, men sier han er åpen for å ta selvkritikk.

– Min ambisjon er at vi fort får diskusjonen over på politikken og politikkutvikling, sa Støre til NTB før han gikk inn på Arbeiderpartiets sentralstyremøte i Folkets Hus i Oslo tirsdag ettermiddag.

Saken fortsetter under bildet. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å ta selvkritikk etter det dårlige valgresultatet. Foto: NTB Scanpix

Ap-lederen fastslår at en oppslutning på 25 prosent er altfor lav for partiet. Det er en nedgang på 8,2 prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

– Vi har større ambisjoner enn det. Samtidig er jeg veldig glad for og stolt over at vi klarte å løfte oss utover i valgkampen. Vi hadde målinger ned mot 20, og vi endte på rundt 25, sier Støre.

Les også: Stavanger kan få sin første Ap-ordfører siden 1993

Tar selvkritikk

På spørsmål om han vil ta selvkritikk for det svake valgresultatet, svarer Støre følgende:

– Som leder må du stå ansvarlig for alt, i oppgang og nedgang. Det er jeg åpen på, men jeg opplever at politikken vi har ført, har hatt solid forankring i landsmøtet og bred tilslutning i partiets organer, sier han.

– Hvordan spiller evalueringen fra 2017-valget inn når dette valget skal evalueres?

– Veldig mye av den tar vi med oss videre. Jeg opplever at Arbeiderpartiets tilbakegang kom i 2017, og de konklusjonene og de strategiene vi da trakk opp, opplever jeg at det fortsatt er bred tilslutning til i dag, sier Støre.

Les også: Rødt ble invitert inn i byrådet i Oslo, men takket nei 

Kan få konsekvenser for neste valg

Støre sier at årets valgresultat kan få konsekvenser for hvordan partiet ser på mulige regjeringssamarbeid fram mot neste stortingsvalg.

– Men vi tar ting i riktig rekkefølge. Nå er det kommunevalg og oppsummering etter det som dette handler om. I neste runde vil vi ta dette med Stortinget og regjering, sier han.

Støre løfter fram at partiet også gjør mange gode valg lokalt

– Vi får gjennomslag for politikk på mange områder, sier han.

(NTB)