Innenriks

LO fnyser av luksusskatt

Flere partier snuser nå på muligheten til å erstatte deler av formuesskatten med skatt på bil, båt, hus og hytte. – Preget av en generell skepsis mot skatt, sier LOs sjeføkonom.

I disse dager snekrer Stortinget på skattereformen som skal legges fram i løpet av våren. De siste dagene er det særlig et aspekt ved skattereformen som har fått særlig mye oppmerksomhet.

Etter forslag fra den liberale tankesmien Civita og Alliansen for norsk privat eierskap snuser nå flere av Stortingspartiene på en skattemodell der man fjerner formuesskatt på såkalt arbeidende kapital. I stedet for formuesskatt foreslår de å innføre strengere skatt på bil, båt, hytte og hus.

I Dagens Næringsliv denne uka har både Høyre, Frp, KrF, Venstre og Arbeiderpartiet uttalt seg positive til forslagene fra tankesmia. Også en rekke fagøkonomier har ment at forslagene kunne være positive.

LES OGSÅ: – Økt skatt må til for å redusere ulikheter

– Gammelt nytt

Men sjeføkonom i LO, Stein Reegård, er ikke særlig imponert. Han mener det er mye gammelt nytt i forslaget.

– Forslaget om fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital kan umiddelbart høres fornuftig ut. Det er imidlertid vurdert en rekke ganger og avvist. Enten fordi det i praksis betyr fjerning av skatten eller fordi det skaper håpløse muligheter til omgåelser. Jeg tror ikke at det blir bedre av at man sier å ville kompensere skattetapet på mer folkelige formuer. Det forsterker jo bare bildet av at Civita prioriterer økonomisk likhet og den norske modellen ganske lavt, kommenterer Reegård.

Da Scheel-utvalget la fram sin rapport på tampen av 2014 var økt skatt på eiendom en del av oppskriften. Men samtidig uttalte finansminister Siv Jensen at økt skatt på eiendom ikke sto på regjeringens meny.

– Det er også flere andre interessante forslag knyttet til rentefradrag og eiendom, men her tror jeg praktikabiliteten setter grenser, i tillegg til Høyres populisme på boligskatt. At man skal låse selskapsskatten til Sveriges nivå helt uavhengig av økonomisk situasjon virker også sterkt preget av generell skepsis mot skatt, mer en helhetlig analyse av norsk økonomi, sier Reegård.

Skattelette

Han er enig med Civita i at en skattereform først og fremst bør handle om system struktur, ikke skattenivå.

– Likevel klarer ikke Civita dy seg, og mener skattenivået bør ned. Og det av hensyn til statsfinansene. De sier, litt sjarmerende, at nivået senere kan heves. Hvor mange vedder på at Civita vil bidra til det? spør Reegård retorisk.

Også NHH-professor Guttorm Schjeldrup er kritisk til å automatisk fjerne all beskatning av arbeidende kapital.

– Etter en slik reform er det bare navnet som gjenstår av formuesskatten. Man har løst de fleste avgrensningsproblemene, men det er gjort ved i praksis å fjerne nesten hele formuesskatten og gjøre den om til en ren eiendomsskatt. Det er ikke lett å overskue eventuelle tilpasninger, men forslaget vil gjøre det mer attraktivt å legge private eiendeler som omfattes av formuesskatten inn i selskapssfæren, sier han til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Varsler bredt skatteforlik

Mer fra Dagsavisen