STÅR STØTT: 63 prosent av LOs medlemmer vil beholde EØS-avtalen. Dette viser at avtalen står støtt, sier Gerd Kristiansen. FOTO: MIMSY MØLLER

LO avblåser EØS-skroting

EØS: Det brygger til EØS-strid før LO-kongressen i mai. Men et solid flertall av LOs medlemmer vil beholde avtalen.

Det viser en spørreundersøkelse Opinion har gjennomført blant LOs medlemmer på oppdrag fra LO.

63 prosent svarer de vil beholde dagens EØS-avtale. 27 prosent vil si den opp, mens 10 prosent ikke vet.

– Dette viser at avtalen står støtt. Så må vi heller gyve løs på de utfordringene vi ser ligger i EØS-avtalen og utnytte det handlingsrommet vi vet ligger der bedre enn vi har klart å gjøre hittil, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LO-strid

EØS-spørsmålet har lenge vært en stridssak i fagbevegelsen. I mai samles LO til kongress i Oslo, og det er forventet at EØS-saken igjen vil skape stor splid og debatt i bevegelsen.

– Jeg tror stemmene som går mot EØS-avtalen er gode til å formidle budskapet sitt, mens vi som er på andre siden og mener avtalen har tjent oss godt ikke har vært like flinke til å få fram vårt budskap. Og det er ingen tvil om at det legges et press på faglige rettigheter som en del av avtalen. Men jeg mener disse tingene handler vel så mye om hvem som sitter i posisjoner her hjemme. Det viktigste vi kan gjøre framover er å få et regjeringsskifte, sier Kristiansen.

– Forandrer lite

Blant LO-forbundene som er kritiske til EØS finner vi El og It. Forbundsleder Jan Olav Andersen er usikker på hvordan denne målingen spiller inn på EØS-debatten i LO.

– Vi har et klart og tydelig vedtak fra vårt landsmøte i dette spørsmålet, og et enstemmig forbundsstyre har oversendt våre forslag til kongressen. Dette forandrer ikke så mye for oss. Vi må forholde oss til våre vedtak, sier han, og legger til:

– Mitt inntrykk er at det er stor motstand i fagbevegelsen mot EØS, særlig i de bransjene som føler seg mest berørt. Men om motstanden er økende eller minkende vet jeg ikke.

Andersen mener meningsmålinger svinger fram og tilbake alt ettersom hvordan spørsmålet er stilt.

– Et stort flertall sier ja til EØS når de får spørsmål om ja eller nei til EØS, men når de får et alternativ der man heller går inn for en handelsavtale går flertallet motsatt vei. Min erfaring er at disse målingene svinger etter hvilke svaralternativer man gir, sier forbundslederen.

PS! Undersøkelsen er gjort fra 22.2 til 2.3. 500 LO-medlemmer er intervjuet. Feilmarginen er på 4,4 prosent.

(ANB)