Ifølge forskerne har akvarier og akvariefisk en beroligende effekt på oss. I tillegg florerer det av fisker i fine farger, som for eksempel den populære klovnefisken. begge FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD/NTB SCANPIX

Livet under vann i stua

Nemo ville ikke bo i et akvarium, men mange av hans frender ender der. Hvordan kan de ha det trivelig innomhus?

- Klovnefiskene er absolutt blant de mest populære saltvannsfiskene. Det skyldes fiskens fine farger, men naturlig nok også filmen om Nemo. Den har tydeligvis mange barn et forhold til, sier Magnus Kornbakk, salgssjef ved Akvariemagasinet i Oslo.

Hans jobb er å veilede folk til å skape et akvarium der planter og fisk trives godt. Da blir det også enklere å holde akvariet rent.

- Man bør bytte en tredel av vannet én gang i uka. Det er også viktig med regelmessig sjekk av vannkvaliteten. Det kan man gjøre med et enkelt testsett. Ellers er det viktig med riktig lys, riktige planter, riktig plantenæring, et godt filter, riktige fisker og gode fôringsrutiner med et variert kosthold, forteller Kornbakk.

 

Lys og varme

De fleste akvarier selges med filter/pumpe, som blant annet regulerer vannets oksygennivå og fjerner en del av de overflødige partiklene i vannet. Også lys og varmeregulator følger som regel også med. Kornbakk anbefaler LED-lys. Fordi det gir finere fargespill i vannet og den beste gjengivelsen av dagslys - og «månelys» om kvelden.

Akvarier skal helst ikke ha direkte sollys. Det skyldes både lysforhold og varmeregulering. I tillegg danner det seg fortere alger på den siden av akvariet som vender mot et vindu.

 

Stort

Akvariets størrelse har en viss betydning. - Det avhenger selvfølgelig av plassen man har til rådighet, men for nybegynnere anbefaler vi å starte med akvarium som er minst 60 liter stort. Gjerne enda større, hvis man har plass. Det er nemlig lettere å holde et akvarium med en viss størrelse rent. Gullfiskbolle er et estetisk valg, men man må ha filter. Det blir fort grisete og ulevelig for fisken i en bolle om man ikke har erfaring og orden på teknikken. Men med litt opplæring er det ikke noe hokus pokus å stelle et akvarium, sier Kornbakk.

Han legger til at fisketypene du velger, kan være avgjørende for hvilket stell akvariet skal ha. Ulike fisker har ulike behov.

Stadig flere går over til saltvannsakvarier med korallrev. Det skyldes blant annet billigere utstyr og bedre kompetanse hos dem som selger akvarier. (NTB tema)