Nyheter

Litt mer til bydelene

Bydels-kuttet ser ut til å bli mindre enn det byrådet opprinnelig hadde lagt opp til. Men det vil ikke hjelpe Oslos barnehager.

Som Dagsavisen skrev i forrige uke, har byrådet i Oslo lagt opp til å innskrenke bydelskassa med 316 millioner kroner neste år. I går fremmet finanskomiteen sin budsjettinnstilling til bystyret, og med innstillingen får bydelene 40 millioner kroner mer enn det byrådet opprinnelig hadde planlagt.

- Men de 40 millionene ekstra til bydelene er øremerket pleie og omsorg. Ikke en eneste krone kan brukes på barnehagene, sier Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Mandag fortalte Dagsavisen at byrådets budsjettforslag rammer barnehagene i Oslo hardt. I bydel Grünerløkka varsles det nå et kutt på ti millioner kroner i barnehagebudsjettet. Det betyr større barnehager, færre vikarer og nedlagt kveldstilbud. Til tross for de 40 ekstra millionene til pleie og omsorg, innebærer finanskomiteens innstilling et fortsatt bydelskutt på 276 millioner kroner.

Les også: Rømte barnehagen

- Uforsvarlig

- Finanskomiteens innstilling er bekymringsfull. Kuttet er uforsvarlig og vil ramme barnehagene, sier Marianne Borgen (SV) i Oslo bystyre.

- Kuttet vil gi kraftig redusert kvalitet på barnehagetilbudet i Oslo, mener Moxnes.

Han understreker at det er bra at bydelene får 40 millioner mer enn planlagt til pleie og omsorg, men retter likevel hard kritikk mot byrådet.

- Det vil bli flere barn per ansatt, og barnehagene vil ikke ha råd til å sette inn vikarer fra første fraværsdag, sier Moxnes.

En av bydelenes største utgiftsposter er barnehager, og barnehagediskusjonen har derfor rast etter at det ble kjent at byrådet ville innskrenke bydelskassa. Både Rødt, Ap og SV har gått mot kuttene i sine alternative budsjett.

Frp mener derimot at kuttene ikke vil ramme barnehagene.

- Udramatisk

- Budsjettet til bydelene er totalt på over 21 milliarder kroner, og bydelene bruker om lag 5 milliarder på barnehager. Et kutt på rundt 300 millioner, eller 1,4 prosent, er derfor ikke dramatisk. For å si det på en annen måte: Hvis du får 1 prosent i lønnsøkning, så jubler du vel ikke akkurat av glede? sier Carl I. Hagen, Frps gruppeleder i bystyret.

- Det Carl I. Hagen glemmer er at bydelene har stått overfor harde kutt i mange år. Bydelene har drevet med omorganisering og innsparing. Det å kutte ytterligere har derfor stor betydning. Og man kan ikke bare regne i prosent. Et kutt på flere millioner kroner har store konsekvenser for den enkelte bydel og de enkelte tjenestene som må kutte, repliserer Borgen.

Les også: Advarer mot barnehagekutt

Foreldre frykter kutt

Tidligere denne måneden sendte småbarnsforeldrene fra samtlige av Oslos bydeler et brev til byrådsleder Stian Berger Røsland, der de skriver at de er bekymret for barna sine. Den 5. desember skal bystyret behandle finanskomiteens budsjettinnstilling.

- Bystyrets behandling blir siste mulighet til å redde barnehagene, sier Moxnes.

- Budsjettet er ikke saldert, så det er fortsatt uklarheter fram til bystyremøtet. Fram til da må vi jobbe hardt - barna må ikke brukes som salderingspost. Det ville i så fall vært skammelig, sier Marianne Borgen.

markus.weisser@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen