Innenriks

Listhaug følger med på Islamsk Råd

Sylvi Listhaug lurer på hva som skjer i Islamsk Råd Norge. Hun er bekymret og sier at statsstøtten må vurderes.

Av Christina Gulbrandsen og Hilde Arnesen

I helgen ble Kebba Secka utpekt som ny midlertidig leder for Islamsk Råd Norge, da hele det gamle styret trakk seg etter misnøye med generalsekretær Mehtab Afsar. Styret ønsket å si opp Afsar, men dette ble forkastet av et flertall i rådet. Dermed valgte styret å trekke seg.

Skjulte opptak i forbindelse med TV 2-programmet «Rikets tilstand» i 2000 avslørte at den nye midlertidige lederen, Secka, støttet omskjæring av jenter. Han valgte da å trekke seg som leder av Islamsk Råd Norge og som medlem av Verdikommisjonen. Secka hevdet å være misforstått og mente deler av samtalen med Kadra Yusuf var klippet bort for å gi programmet større slagkraft. Vårt Land har vært i kontakt med Secka, men han ønsker ikke å kommentere saken nå.

Bekymret

– Når vi ser hvilke holdninger han har hatt tidligere til kjønnslemlestelse, så blir man bekymret. Kjønnslemlestelse er noe vi bekjemper i Norge og ønsker å fortsette å bekjempe, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og legger til:

– Det er interessant å høre hvilke holdninger han nå har til denne type spørsmål, til likestillingsspørsmål, tvangsekteskap og de tingene som er viktig for å gi jenter like muligheter i det norske samfunnet.

På laget

Safia Abdi Haase i Stiftelsen Amathea har i en årrekke jobbet mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Hun håper Kebba Secka nå kan bruke rollen sin i Islamsk Råd på en positiv måte og gi tydelig beskjed om at kjønnslemlestelse er straffbart og ikke noe han støtter.

– Vi vil veldig gjerne ha Secka på vår side og bruke religionen aktivt i kampen mot kjønnslemlestelse. Da kan vi nå langt, sier Haase.

Hun reagerer kraftig på at praksisen nok en gang kobles til islam.

– Kjønnslemlestelse har ikke noe med islam å gjøre. Det er kun kultur og mangel på kunnskap som ligger bak praksisen, sier hun og påpeker at det ifølge Koranen ikke er lov å endre på kroppen slik Gud har skapt den.

– Vi trenger tydelige religiøse ledere som kan stå fram og si at dette ikke er et religiøst krav, sier Haase.

– Hva skjer?

Sylvi Listhaug trekker frem at Islamsk Råd Norge får statsstøtte.

– Vi lurer selvfølgelig på hva som skjer i organisasjonen. Dette er en toneangivende røst i den offentlige debatten knyttet til ulike spørsmål som er viktig, også i integreringsperspektiv, sier hun og fortsetter:

– Jeg kommer til å snakke med kulturministeren som blant annet utbetaler støtte til Islamsk Råd Norge for å høre hvordan vi skal gå videre for å finne ut mer om hva som skjer.

– Vil det være aktuelt å kutte støtte?

– Jeg mener i hvert fall at vi må undersøke nærmere hva som foregår og vil snakke med kulturministeren siden hun er ansvarlig for det, sier Listhaug. (Vårt Land)

Mer fra Dagsavisen