Regjeringspartiet Frp stiller liste i færre kommuner ved høstens kommunevalg. Leder av organisasjonsutvalget, Helge Andre Njåstad, mener likevel partiet og foormann Siv Jensen har et godt utgangspunkt før valgkampen starter. FOTO: HELLE GANNESTAD

Listefall for Frp

Frp stiller liste i 323 kommuner. Det er 33 færre enn ved forrige kommunevalg. – Dårlig tegn, mener valgforsker.

– Et godt utgangspunkt for lokalvalgkampen, mener likevel Helge André Njåstad som er leder av organisasjonsutvalget til Frp.

Ved fylkes- og kommunevalget 2015 stiller Fremskrittspartiet med 323 lister, mens partiet stilte 356 lister i kommunevalget i 2011.

– Et dårlig tegn

Det mener valgforsker Johannes Bergh ved institutt for samfunnsforskning er overraskende.

– Frp har i lang tid vært et parti i vekst. Sånn sett er dette et brudd på en utvikling de har hatt over tid. Dette er et dårlig tegn for Frp, sier Bergh.

Njåstad mener oppslutningen ved forrige kommunevalg er forklaringen på at det har vært krevende for en del små kommuner å stille liste.

Bergh mener det kan være flere forklaringer.

– Det må være litt entusiasme i et parti for å få folk til å ville stille til valg lokalt. Entusiasmen i Frp er nok litt mindre nå som partiet sitter i regjering, har fått mye kritikk og sliter litt på meningsmålingene, sier Bergh.

– Trangt om plassen

Blant de små partiene er det SV som har den største tilbakegangen. Det blir mulig å stemme Sosialistisk Venstreparti i 271 kommuner ved kommunevalget i høst. Selv om det er 10 færre en ved forrige kommunevalg, er den ferske partisekretæren Kari Elisabeth Kaski (SV) godt fornøyd.

– SV stiller lister i nye 19 kommuner, hvor vi har nye medlemmer og nye aktive medlemmer. Vi opplever et stort engasjement i organisasjonen, og dagens resultat gir oss et godt grunnlag for å styrke partiet fram mot 2017, sier Kaski til Dagsavisen.

Siden forrige kommunevalg har Miljøpartiet De Grønne (MDG) nå liste i 152 flere kommuner enn ved forrige kommunevalg. Det er en tredobling. Samtidig har det nyoppstartede Feministisk Initiativ (FI) fått stablet på plass én liste i Bergen og én i Oslo.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, tror noe av grunnen til at SV stiller med færre lister, er at det er blitt trangere om plassen.

– Disse partiene kjemper mye om de samme velgerne. MDG er virkelig i ferd med å bli et nasjonalt parti. Den økningen de har hatt i antall lister er imponerende. MDG har nå blitt en langt større trussel for et sterkt SV, sier Bergh.

 

Les også: Bunnrekord for Frp i mars

 

De fleste har flere

Foruten SV hadde partiene lister i flere kommuner i år enn ved forrige kommunevalg i 2011.

Både Venstre og KrF hadde fem flere enn sist. Det er for Venstre ny rekord. De øker for fjerde kommunevalg på rad, og stiller med 14 nye lister.

Høyre har ambisjoner om å stille med like mange lister som i 2011, nemlig 387. De hadde ikke tallet på lister klart da Dagsavisen gikk i tykken i går.

– En oversikt får vi først i løpet av neste uke, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

Dagsavisen har ikke fått kontakt med alle fylkespartiene.