HAR IKKE BESTEMT SEG: Breiviks forsvarer Geir Lippestad (t.v.). FOTO: ARNE OVE BERGO

Lippestad utelukker ikke anke

Forsvarerne til Breivk har ikke tatt stilling til om de kommer til å anke saken.

I slutten av mai sa terrortiltalte Anders Behring Breivik i retten at han ikke vil anke dommen dersom han blir funnet tilregnelig av retten. Breivik har helt siden første rettsdag gjort det klart at å bli dømt som tilregnelig - og dermed sone i fengsel - har vært det viktigste for ham.

- Sånn sett er det opp til dommerne, sa Breivik.

Men selv om Breivik selv har sagt at han ikke vil anke, har ikke forsvarerteamet hans, med advokat Geir Lippestad i spissen, bestemt seg for om de vil godta det uten videre.

- Vi forsvarerne har ikke vurdert ankespørsmålet før dommen foreligger og vi har vurdert den og hvilke råd vi skal gi. Det må vi komme tilbake til da. Vi har registrert det han sa i retten, men vi tror det er klokt å vente med å diskutere anke til vi har lest dommen, sier Lippestad til Dagsavisen.

- Hva tenker du om at en person som ønsker så mye oppmerksomhet rundt eget prosjekt har uttalt at han ikke vil anke?

- Som sagt vi vil ikke spekulere i anke eller ikke anke. Det må vi gjøre når dommen foreligger. Da ser vi om det eventuelt foreligger grunnlag for anke og hvilke råd vi gir ham, sier han.

Det er blitt avgitt to ulike rettspsykiatriske rapporter om Breivik. Mens de sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby mener han er paranoid schizofren og dermed utilregnelig, mener de sakkyndige Agnar Aaaspas og Terje Tørrissen at Breivik lider av en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig.

hannah.gitmark@dagsavisen.no