Innenriks

Lindberg-diettenbra for psykisk helse

Fedon-dietten kan virke positivt for personer med psykiske lidelser. Begrenset inntak av poteter pasta og raffinert sukker er trolig bra for hjernens kjemi.

Mange psykiske lidelser er relatert til kjemisk ubalanse i hjernen. Ulike typer forskning tyder på at Fedon-dietten kan gi et blodsukker- og insulinnivå som er gunstig for psykisk syke.

– Jeg er imponert av Lindbergs arbeid og har tro på at kostholdet hans er fordelaktig i denne sammenhengen. Når vi spiser mat med lett omsettelige karbohydrater som for eksempel fint brød og raffinert sukker stiger blodsukker og insulin raskt og høyt. Over tid er dette trolig ikke bra for hjernefunksjonene. Jeg synes det burde tas mer hensyn til dette i offisielle næringsanbefalinger sier Håvard Bentsen konstituert overlege dr. med. på psykofarmakologisk avdeling ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo.

Fettsyrer og vitaminer

Bentsen er inne i siste fase av et forskningsprosjekt hvor man gir tillegg av en flerumettet fettsyre (EPA) og antioksidanter (vitamin E og C) til personer med schizofreni. Ni norske sykehus og hundre pasienter har deltatt. Data er ennå ikke ferdig analysert.

I går ga han et foreløpig innblikk i tematikken «Kosthold og psykisk helse» under de psykiske helsedagene «Amaliedagene» i hovedstaden.

– Briten Malcolm Peet har studert forbindelsen mellom hvor mye det spises av ulike kostfaktorer i et land og forløpet av schizofreni. Han fant en usedvanlig sterk sammenheng mellom høyt inntak av raffinert sukker og dårlig sykdomsforløp.

Flerumettet fett av omega-3-typen er en annen kostfaktor som har vist effekt i behandling av både schizofreni og særlig depresjon.

– Gode studier har vist at personer med depresjon har dobbelt så stor sjanse til å bli markant bedre dersom den vanlige medisineringen suppleres med EPA en omega 3-fettsyre forklarer Bentsen.

Omega 3-flerumettede fettsyrer finnes blant annet i fisk vilt kjøtt egg fra frittgående høner linfrøolje rapsolje valnøttolje – og brystmelk.

Fisk mot depresjon

– Det er registrert en sterk statistisk sammenheng mellom høyt fiskekonsum og lav forekomst av depresjon. Japan kommer best ut i internasjonale sammenligninger av denne typen. Andre studier tyder dessuten på at fisk reduserer faren for å utvikle aldersdemens forteller Bentsen.

Omega 3 har også hatt god effekt for manisk-depressive.

– Det er spennende problemstillinger Bentsen trekker fram. Ting kan tyde på at det finnes sammenhenger mellom kostholdsfaktorer og psykiske lidelser sier Ingvar Bjelland psykiater og dr. med. ved Universitetet i Bergen.

Han vil foreløpig ikke ha for sterke meninger om hva slags dietter som eventuelt fungerer best.

– Jeg vil gjerne avvente mer forskning før jeg uttaler meg ytterligere om dette.

Knut-Inge Klepp professor i ernæring ved Universitetet i Oslo og leder av Ernæringsrådet har følgende kommentar:

– Det som nevnes her står sentralt også i norske kostanbefalinger deriblant et lavere inntak av karbohydrater – især sukker. Så dette er ikke noe som er spesielt knyttet til Fedon Lindberg.

Mer fra Dagsavisen