Innenriks

Lenkes fortsatt med veggringer

Etter at Spesialenheten ga Drammen politistasjon en klekkelig bot for å lenke arrestanter fast i veggen, oppdaget Politidirektoratet ti politistasjoner med samme praksis. Metallringene er også med i byggeplanene for nye Arendal politistasjon.

Bilde 1 av 3

De ti politistasjonene er Bodø, Bergen, Trondheim, Ski, Mo i Rana, Narvik, Steinkjer, Skien, Kirkenes og Hamar. Alle er pålagt å fjerne dem av Politidirektoratets arresttilsyn.

– Vi mener at disse innretningene ikke er forenlig med en verdig behandling av folk. Det er også en risikofaktor, sier Gunnar Orskaug, han leder arresttilsynet i POD.

Etter at en asylsøker i 2013 lå fastlenket i metallringene i seks timer ble Drammen politistasjon anmeldt for tortur på glattcella. Metallringene i veggen ble fjernet – og politidistriktet ilagt en foretaksbot på 80.000 kroner. De forhistoriske festene hadde da vært i bruk i fire av 18 glattceller siden politihuset i Drammen ble bygd i 1999.

Samtidig oppdaget arresttilsynet at også Bodø politistasjon hadde metallfester for fastlenking i veggen på det såkalte inkvireringsrommet – eller ankomstrommet. De hadde vært der siden politihuset i Bodø ble bygd i 1994. Arrestanter med håndjern på ryggen er blitt lenket fast til metallbøylene, mens de ventet på å bli overført til glattcelle.

Arresttilsynet ble etter dette spesielt oppmerksom på å se etter de veggfaste metallbøylene på sine inspeksjonsrunder. I 2014 og hittil i år har ytterligere ni politistasjoner fått beskjed om å fjerne dem.

LES OGSÅ: 14 dødsfall i politiarrest

Fastlåsing av arrestanter

Veggfester til å lenke fast arrestanter er altså mer regelen enn unntaket når norske fengsler og arrester på politistasjoner bygges. Dette til tross av at Den europeiske torturkomiteen (CPT) seinest 15. desember 2011 ba om at metallbøyler og andre festeanordninger i veggen ble fjernet fra samtlige norske politiarrester.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Arendal nye fengsel

I Statsbyggs byggespesifikasjoner til nye Arendal politistasjon – som for tida er under bygging på Stoa – står følgende: «Foran skranken skal det stå gulvfast visitasjonsbøyle med rustfri overflate, høyde og bredde ca. 1,0 m. Bøylen skal ha et horisontalt tverrstag cirka 30 cm over gulvnivå, samt skråstag innvendig ved bøylens krumning, for fastlåsing av arrestanter.»

– Jeg går ut fra at alle påleggene vi har gitt om å fjerne metallbøylene nå er fulgt opp, sier Orskaug til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Liten vits i å klage på Spesialenheten

Fra en annen tid

Men det er i alle fall ikke tilfelle for Hamar politistasjon og sekundærarresten på Kongsvinger, som fikk beskjed om å kutte metallbøylene i februar i år.

– Bøylene er støpt ned i en murbenk og har vært her siden politihuset ble bygd i 2009. De framstår som en litt forelda greie fra en annen tid. De er aldri brukt, eller tenkt brukt, forsikrer politimester Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt.

Han lover at bøylene vil bli fjernet innen 1. oktober.

– Det trengs omfattende smedarbeid, pussing og maling til for å fjerne metallbøylene, sier Bakke.

Mer fra Dagsavisen