Frp-nestleder Per Sandberg vil ha flere politikere som ikke redde for uenigheter, og vil at boka hans skal gi folk håp om at det er mulig. FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX

Lei av at alle må være så enige

INGEN NIKKEDUKKE: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) gleder seg til Frp-nestleder Per Sandberg er fri fra sine lederbånd, og kan utfordre regjeringen fra Stortinget.

Per Sandberg er tydelig på hva han vil folk skal sitte igjen med etter å ha lest memoarboken hans «Mot min vilje.»

- At det er håp. Håp om at flere enn Per Sandberg kan tenke og være utenfor boksen, men samtidig være innenfor, sier nestlederen.

Han angriper konsensusprinsippet i norsk politikk, og mener politikerne har vært mer opptatt av å bli enige enn å bevege seg framover.

- Vi gjør jo ingenting. Vi gjør ingen endringer. Jeg har behandlet budsjetter på milliarder uten å ha kunnet flytte på et komma. Stortinget har vært et ekspedisjonskontor i åtte år. Det håper jeg det ikke blir nå, sier Sandberg til Dagsavisen.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no

 

- Ikke nikkedukker

Det håper heller ikke partifelle og stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen.

- Det vil være et gode for stortingsgruppa at Per ikke er låst til en posisjon med en avkrevd form for lojalitet. Jeg tror vi vil se en Sandberg som er enda mindre innpakka enn han har vært. Det er bra, for da er vi enda bedre rusta til å utfordre våre egne folk i regjering. Stortingsgruppa vil ikke være nikkedukker overfor regjeringen.

Han mener det blir uhyre viktig at takhøyden i Frp holdes høy gjennom hele regjeringsperioden.

- Nå må ledelsen la resten av partiorganisasjonen stå så fritt som overhodet mulig. Vi må tørre å være utradisjonelle selv som et parti i posisjon. Klarer vi ikke dyrke egen profil, blir ikke dette et langvarig prosjekt, slår Ellingsen fast.

 

Les også:

Spent på takhøyden i Frp

Nådeløst oppgjør med eget parti

 

Partistrateg

Sandberg er selv litt tilbakeholden når han beskriver sin framtidige rolle.

- En helt vanlig stortingsrepresentant, med en klar stemme. Også i forhold til strategi og politikk. Jeg har vært med på sonderingene og regjeringsforhandlingen, og har fått betydelig innsikt gjennom det, sier Sandberg.

Han utelukker ikke muligheten for å bli statsråd en gang i framtida, men avviser kontant planer om å overta Frp-tronen etter Siv Jensen.

Frp-nestor Carl I. Hagen vil ikke utelukke det.

- Jeg vil ikke utelukke noe som helst. Hvilken rolle Sandberg vil få i framtida vil tida vise, sier han.

Ellingsen tviler på at Sandberg kan komme tilbake som partileder.

- Men at Per kan være et viktig korrektiv til den som til en hver tid sitter som leder, det er hevet over en vær tvil.

 

Lanserer Hoksrud

Debatten om hvem som skal overta nestledervervet er også i gang.

- Jeg mener det er viktig at det blir en nestleder som kan reise rundt å ha kontakt med grasrota i partiet, sier Hagen.

Om han har noen av Sandbergs egenskaper i tillegg vil det være en bonus, mener han.

- Bård Hoksrud kan være en slik person, mener Ellingsen.

FpU-leder Himanshu Gulati overtalte Sandberg forrige landsmøte til å stille til valg som nestleder, blant annet fordi han fryktet en splittelse i partiet.

- Er det fare for en slik splittelse fortsatt?

- Jeg ser hva Himanshu peker på, men det blir ikke jeg som skal bidra til det. Jeg vil heller bidra til det motsatte, sier Sandberg.

samfunn@dagsavisen.no

Les også kommentar på Nyemeninger.no