Innenriks

Legger skylda på veivesenet

BUSSKAOS: NSB hadde tatt kraftige grep for å bedre køforholdene på spor 19 i går. Likevel skapte trafikkork fremdeles store forsinkelser for pendlere.

På mandag oppsto det flere timelange forsinkelser i forbindelse med buss for tog på Østfoldbanen. Pendlere som ville reise hjemover mot blant annet Ski og Mysen måtte belage seg på svært lange, og uvisse, ventetider. I går hadde NSB tatt flere grep for å strukturere forholdene på spor 19 bedre.

Flere titalls NSB-ansatte var på plass for å gi informasjon, kontrollere køene og dele ut vann. Samtidig var det lite NSB kunne gjøre med trafikkflyten ut av Oslo S, som fremdeles er svært dårlig. Forsinkelsene ble dermed både mange og store, også i går.

Trafikkork

- Vi sliter med å få bussene ut gjennom Dronning Eufemias gate. Bussene er også svært forsinket inn på området. Statens vegvesen ønsker ikke å gjøre noe med hyppigheten på sine røde lys, og det blir dermed svært vanskelig å komme seg ut av området. De vil prioritere syklister og gående.

Slik lød stadige beskjeder over anlegget på perrongen. Det har oppstått åpenbare gnisninger mellom NSB og Statens vegvesen i forbindelse med sommerens togkaos. NSB ønsker at veivesenet skal legge til rette for bedre trafikkflyt i området rundt Oslo S og korte ned på tida på grønne lys, mens veivesenet selv har sagt de foreløpig ikke kommer til å ta noen grep for å bedre situasjonen.

Bussavviklingen gjennom Dronning Eufemias gate er vanligvis dimensjonert for 80-100 busser i timen, men opplever nå en tredobling.

Mangeårig pendler Rolf Heggelund (49) syns det er rart at man ikke klarer å komme fram til en bedre løsning på problemet. Han ventet i går på buss for tog mot Ski, og hadde møtt tidlig opp for å komme seg på en av de første bussene som kom seg inn på området.

Surt å betale

- Det er surt å bruke så mye penger på dette når ting er så utrolig kaotisk og det går så treigt. Det er rart at ting som dette skjer år etter år, sa Heggelund.

- Men samtidig ser jeg jo at det er trafikken som er hovedproblemet. Og jeg hadde ikke nødvendigvis unngått den trafikken med bil, sa han.

Heggelund håper NSB kommer fram til en bedre løsning på problemet snart. Strekningen Skøyen-Ski-Mysen skal ha buss for tog fram til 18. august. På strekningen Ski-Mysen vil det gå buss for tog fram til 7. september.

- Jeg gruer meg hvis dette skal være hverdagen i en hel måned til, sa han.

Letter på presset

Uten hjelp fra veivesenet har jernbaneverket nå tatt egne grep for å løse en del av problemet. I går informerte de om at strekningen mellom Oslo S og Kolbotn vil bli åpnet igjen rundt klokken ett i dag, 14 timer tidligere enn planlagt. Dette gjøres for at passasjerer skal unnslippe køen i ettermiddagsrushet i dag.

NSB vil kjøre lokaltog to ganger i timen til Kolbotn for å lette presset på bussene på Oslo S. Fra og med i morgen vil NSB også flytte bussopplegget fra Oslo S til Rosenholm. De som skal videre til Østfold må dermed ta toget til Rosenholm og skifte til buss derfra.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen