Innenriks

Legger skylda på de tre store

Ap, Høyre og Frp har skylda for at norsk produktivitetsvekst har stagnert. – De har nektet å diskutere oljeavhengigheten, mener SVs Snorre Valen.

Jørn Rattsø, leder av Produktivitetskommisjonen, la i går fram kommisjonens andre rapport. Hovedbudskapet er at Norge står ved et vendepunkt:

Eldrebølge, lavere oljeinntekter og en offentlig sektor som eser ut, kan kvele all vekst i norsk økonomi. Dersom vi ikke får opp produktivitetsveksten, vil de private inntektene stagnere, det vil bli store offentlige underskudd, og skattebyrden for folk flest kan stige til rundt 65 prosent i 2060.

– Vi har visst at dette kan skje. Derfor er det overraskende at vi ikke er bedre forberedt, sa Rattsø da han la fram rapporten for finansminister Siv Jensen (Frp).

Siden 2005 har produktivitetsveksten vært historisk lav – men nordmenn flest har ikke merket dette, fordi den høye oljeprisen har smurt økonomien, påpeker kommisjonen.

Det er Arbeiderpartiet, Høyre og Frp sin skyld, mener SVs nestleder Snorre Valen.

LES OGSÅ: – Historisk lav produktivitetsvekst

Oljeavhengighet

– Det har vært et oljeslør over norsk politikk, og det er derfor vi er dårlig forberedt. De tre store partiene har i mer enn ti år avvist ethvert forsøk på å problematisere oljeavhengighet. Investering i olja skjøt fart i de rødgrønne åra, fordi det bare var SV, KrF og Venstre som turte å snakke om oljeavhengigheten. Det er synd, utdyper Valen til Dagsavisen.

Valen mener Høyre, Frp og Ap har unngått debatten fordi de har vært opptatt av å gjøre oljenæringa til lags.

– Jeg har aldri møtt en så kritikkløs gjeng som når de tre partiene møter oljeindustrien. De har sagt ja til alt og ikke forstått at et ja til oljeindustriens ønsker, er det nei til industrier på fastlandet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oljearbeideren

– Så nå tenker du «Hva var det jeg sa»?

– Det hjelper ingen at jeg sier det, men alle, uavhengig av politisk fløy, burde være enige i at det er dumt å gi en næring for mye makt: Oljeavhengigheten har gjort oss mindre produktive. Olje har vært så lønnsomt i så mange år at det har støvsugd investeringene som ellers ville gått til å utvikle ny industri – som ville gitt mer produktivitetsvekst. Den gode nyheten nå, er at det brer seg en erkjennelse av at vi må ha flere bein å stå på.

Valen mener at det nå er oljearbeideren som tar støyten for den politiske unnlatelsen.

– Tusenvis av mennesker som kunne ha bygd el-ferjer, drevet med marin næring eller fornybar- og materialteknologi hvis vi politikere hadde gått foran å utvikla næringene på samme måte som oljeindustrien, står nå uten arbeid. Det som provoserer meg er at SV, som har vært kritisk til oljeavhengigheten, blir anklaga for å ha noe imot oljearbeideren. Det er vi som ser hvilken ressurs de er, det er ikke vi som skalter og valter med dem på grunn av svingninger i oljeprisen, sier Valen.

LES OGSÅ: – Oljen vil forbli en dominerende næring

Kontrakter til Norge

Produktivitetskommisjonen peker på flere måter å øke norsk produktivitet. I korte trekk handler det om at alle sektorer må vektlegge produktivitet og samfunnsøkonomisk lønnsomhet, kunnskapssektoren må opprustes og det må harde prioriteringer til i offentlig sektor.

Valen mener man må slutte å ta hensyn til markedet og heller bruke handlingsrommet for å sikre oppdratt til norske bedrifter.

– Har vi egentlig testet handlingsrommet innenfor EØS? Nei, fordi vi er redd for at markedet skal bli «lei seg». Hvorfor havner store oljeprosjekter i Korea? Når for eksempel Kystvakta skal fornye en rekke skip og vi skal bygge nye el-ferjer, må vi sørge for at det bygges i Norge. Men det krever politisk vilje, mener han.

LES OGSÅ: - Jobbe smartere? Vi må jobbe mer!

Billig poeng

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener Valen lager et for billig poeng:

– Det er ikke noe i veien for at land som Norge produserer det som har høyest lønnsomhet for å finansiere velferden, sier han.

– Jeg kjøper ikke forklaring at vi har gått i en oljetåke. Er det en ting den rødgrønne regjeringen var opptatt av, var å gjøre tøffe prioriteringer selv om vi hadde mange penger på bok, sier Marianne Marthinsen i Ap.

LES OGSÅ: – Angriper den norske modellen

Ledigheten truer

LO og Arbeiderpartiet mener den største trusselen mot produktivitetsveksten er om arbeidsledighet som biter seg fast på et høyt nivå.

– Hvis folk ikke er i jobb, er det fullstendig ødeleggende for økonomien. Vi kan diskutere opp og ned hvordan vi skal øke produktiviteten blant dem som jobber, men når vi ser at de som er uten jobb over lang tid stiger kraftig, er det veldig alvorlig og kommer potensielt til å bli en stor utgift for oss, sier Marthinsen og legger til:

– Hvis vi skal snakke om produktivitet må dette høyest på agendaen, og det er det ikke. Det er en forbausende passivitet, sier Marthinsen.

– Når regjeringen snakker om omstilling, kan man få inntrykk av at de mener ledighet er omstilling. Det største problemet er at det skapes for få ny jobber. Virkemidlene regjeringen tar i bruk, er ikke effektive. De kutter skatt, som gir minst gevinst og færre jobber, sier Gabrielsen.

LES OGSÅ: Nav-veiledere i usikre jobber hjelper folk i jobb

Mer fra Dagsavisen