Innenriks

Legger skylda på Arbeiderpartiet for manglende asylforlik

Erna Solberg bør ta den praten med et annet parti, svarer Ap.

At Frp ville stemme på sin primærpolitikk, var ikke grunnen til at asylforlik havarerte på Stortinget, mener statsminister Erna Solberg. Det var Arbeiderpartiets skyld:

– Den største utfordringen skjedde da det var opprør i Arbeiderpartiets stortingsgruppe mot det de hadde vært med på i forliket, og derfor laget noen absolutter ved å skulle gå imot innstramminger både når det gjaldt enslige mindreårige og økningen i botid fra tre til fem år, og som tross alt også er opptatt i forliket, forklarte Solberg under gårsdagens avsluttende pressekonferanse.

Les også: Tidenes strengeste asylpolitikk

Lunsj-krangel

Høyre og Solberg ønsket et bredt forlik, men det var Frp som vant fram: Det ble asylslalåm på Stortinget. Som VG har avslørt, skapte det en krangel under en regjeringslunsj mellom Sylvi Listhaug og Solberg.

Da Solberg ble presset på Frps rolle, forklarte hun at regjeringspartiene hadde kommet med andre forslag og modeller til løsning, men at det ble avvist av Ap.

– Det var forsøk på forlik, men det var et ønske om å primært stemme for sine egne saker. De forsøkene på å få til forlik ga altså ikke støtte fra andre partier som ikke ville gi støtte til de forslagene som ble lagt på bordet, sa hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Direkte feil

Dette får Arbeiderpartiets Helga Pedersen til å se rødt.

– Dette er direkte feil. Jeg tror statsministeren bør ta denne samtalen med andre enn Ap. Solberg sier ting jeg ikke kjenner meg igjen i. Vi og de andre partiene sa flere ganger at regjeringspartiene skulle komme med forslag på bordet så skulle vi ta stilling til det. Men ingenting kom, sier hun.

Ifølge Solberg burde det vært mulig å lage et forlik, selv om Frp skulle stemme på sine primære standpunkt i Stortinget.

– Å både få et forlik og stemme for sine primærstandpunkter, var en tilnærming særlig sentrum reagerte på, sier Pedersen.

Først da innstillingen fra kommunalkomiteen var ferdig, kom Frp med et forslag om å øke botidskravet til fem år, forklarer Pedersen.

– Jeg tviler på at det er dette Solberg sikter til, sier Pedersen til Dagsavisen.

Kommentar: Regjeringen fra nederlag til nederlag

Mer fra Dagsavisen