Innenriks

Legger ned 1.300 barnehageplasser

BARNEHAGER: Byrådet ønsker fram til 2018 å legge ned 1.300 midlertidige barnehageplasser, som skal erstattes med 2.500 private. En svært dårlig idé, mener Utdanningsforbundet Oslo.

I et brev til finanskomiteen, skriver finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) at det legges til rette for at utbygging av barnehageplasser først og fremst skal foretas i privat regi i budsjettet for 2015 og framover.

I 2015 legges det opp til etablering av i overkant av 700 private plasser og en avvikling av i underkant av 400 kommunale plasser. For hele økonomiplanperioden 2015-2018 er tallene henholdsvis ca. 2.500 nye private plasser og en avvikling av 1.300 kommunale plasser.

Totalt kommer det 1.200 nye plasser fram til 2018. Noe som ikke er i nærheten av å dekke behovet.

Mangler plasser

- Oslo mangler barnehageplasser. Da ser jeg ikke poenget i å legge ned offentlige barnehageplasser, for så å etablere nye private barnehageplasser i stedet, sier Terje Viljno, leder i Utdanningsforbundet Oslo til Dagsavisen.

Han mener det både for ungene og de ansatte ville vært mye bedre å gjøre de midlertidige kommunale barnehagene til permanente kommunale barnehager, enn å legge dem ned.

- En nedleggelse av midlertidige kommunale barnehager vil innebære en pulverisering av barnehagemiljøet, og ungene vil etterpå møte en helt annen virkelighet. Mange av dem som jobber i de midlertidige barnehagene er fast ansatt i Oslo kommune. Det å fjerne disse barnehagene vil dermed innebære at kommunene får overtallige påpeker Vilno.

Negativ

Eivind Rutle er foreldrerepresentant og har barn i Asperud barnehage på Holmlia, som allerede er vedtatt solgt. Flere kjøpslystne har nå vært på befaring. Han er kritisk til planene.

- Det er veldig bra med flere plasser, men det er to åpenbare problemer her. Det ene er pussigheten ved at bemanningsnormen ikke gjelder for private. Resultatet er at det er en tydelig forskjell på hvor mange fang det er å sitte på for barna. Derfor vil jeg ha kommunale barnehager. Vi ser tydelig at mange av de private går med overskudd. Og overskudd er det samme som penger som er bevilget, ikke går til barna våre. Jeg synes at alle pengene skal komme barna til gode. Den enkleste, greieste og mest demokratiske måten å gjøre dette på, er å bygge ut kommunale barnehageplasser. De er minst like gode barnehagedrivere som private, sier han.

Fobi

Opposisjonen er ikke uventet uenige i byrådets forslag til privatisering.

- Det er et stort behov for barnehageplasser i Oslo, både kommunale og private. At byrådet har en fobi mot kommunale barnehageplasser, og ønsker å avvikle 1300, er oppsiktsvekkende. Den angsten for at folk skal få en kommunal barnehageplass forstår jeg ikke, sier nestleder i kultur- og utdanningskomiteen i bystyret, Andreas Halse (Ap) til Dagsavisen.

I dag er det kun ett barnehageopptak i året, noe som i praksis fører til at halvparten av dem som ønsker plass, må vente et halvt år før de få ungene i barnehage.

- Alle burde ha rett til barnehageplass når de er ferdig med permisjonen, sier Eivind Rutle.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen