Lege mener korona-glasset på Stortinget ikke hindrer smitte alle veier

Veggene av pleksiglass til 225.000 kroner, montert i anledning Stortingets avstemning over den nye bioteknologiloven, hindrer ikke smitte, hevder lege.

Professor i hygiene og smittevern Bjørg Marit Andersen sier til Dagbladet at de mye omtalte veggene av pleksiglass som i all hast ble satt opp mellom setene i Stortinget, ikke er egnet til å stanse smitte.

– Skjermene beskytter nok noe mot sidene, men ikke i front. Hvis det sitter en person smittet med koronavirus i salen, vil mesteparten av smitten skje framover fra der vedkommende sitter, sier Andersen.

Les også: Slik vil byråden bedre Oslo-lufta (Dagsavisen+)

Under koronakrisen har Stortingets samlinger vært holdt på 87 representanter, som er lovens minimum. Under avstemmingen av den nye bioteknologiloven i forrige uke stilte imidlertid KrF med fullt lag, noe som førte til at andre partiene også måtte stille med samtlige representanter. For ikke å bryte smittevernloven ble dermed de kostbare skilleveggene installert.

– Glassene vil redusere faren for dråpesmitte for dem som deler sete, men de vil ikke redusere smitte for andre i nærheten, sier seniorrådgiver Mette Fagernes i Folkehelseinstituttet og underbygger dermed utsagnet fra Andersen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen