Renee Rasmussen under valget på LO-kongressen i Oslo torsdag.

Ledervalg opprørte de små

At Renee Rasmussen vrakes som LO-sekretær, opprører de mindre forbundene. Protestene kom etter tur da LO-kongressen skulle gå til votering.

 

Først ute var forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund. Hun beklaget at valgkomiteen ikke fant plass til Rasmussen, men i stedet valgte å erstatte henne med Kristin Sæther fra Fagforbundet.

– Jeg tror LO som organisasjon på sikt vil tape hvis det ikke gis rom for mangfoldet vårt i ledelsen. Med dette valget tar to forbund halvparten av plassene i ledelsen. De resterende 24 forbundene har fire plasser igjen, sa Hagensen, som la til at hennes forbund sist var representert i LO-ledelsen i 1977.

Renee Rasmussen har sin bakgrunn fra Musikernes Fellesorganisasjon, i LO-sammenheng et lite forbund.

– Jeg har vært naiv i troen på at Renee skulle få en ny periode, sa Anders Hovind i MFO.

– Torpedo

Han beskrev valgkomiteens innstilling som en «torpedo» under drømmen om å utvide LOs appell til nye medlemsgrupper og viste til at Rasmussen har gjort en stor jobb med å få selvstendig næringsdrivende inn i LO.

– Dette er en maktoppvisning fra de store forbundene som provoserer meg. Er dette en demokratisk organisasjon verdig? spurte Hovind.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

To hver til de store

Etter tur grep representanter fra andre mindre forbund ordet. Kritikken var den samme, rettet mot Fellesforbundet og Fagforbundet, for å trumfe igjennom to hver i LOs åtte personer store ledelse, i stedet for å la de mindre forbundene få en av plassene.

Hans-Christian Gabrielsen (49) fra Fellesforbundet ble valgt til LO-leder de neste fire årene. Første nestleder blir Peggy Hessen Følsvik fra Handel og Kontor, mens Fagforbundets Roger Haga Heimli blir andre nestleder. Ny førstesekretær blir Julie Lødrup fra NTL. (NTB)

Les portrett med den nye LO-lederen her: Den hardtslående Hans-Christian Gabrielsen