Innenriks

Lar Listhaug skjule listene

FIRST HOUSE: Sylvi Listhaug (Frp) får statsminister Erna Solbergs velsignelse for å holde kundelistene fra First House hemmelige. SV er skuffet over manglende åpenhet.

- Jeg mener hun burde ha sikret nødvendig åpenhet om kundelistene, sier SVs nestleder, Bård Vegar Solhjell, til NTB.

Han er skuffet over statsministerens svar om at regjeringen fortsatt ikke vil offentliggjøre hvilke kunder landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) jobbet for i First House. Den rødgrønne opposisjonen vil nå ta initiativ til lovendringer i Stortinget som kan sikre mer åpenhet i framtida.

Les også: Slipper kontrollsak

Vil ha ny åpenhetslov

Solhjell mener det bare er én mulig konklusjon i denne saken.

- Regjeringen kommer ikke til å bidra til åpenhet. Den sender ansvaret alle andre steder enn til seg selv. Det er nasjonalforsamlingen og regjeringen som har ansvaret for at vi har den graden av åpenhet som er nødvendig i demokratiet. Derfor er det nødvendig at Stortinget ser på nødvendige lovendringer, sier SVs nestleder, som inviterer Venstre med i arbeidet med en lovendring.

Arbeiderpartiets Martin Kolberg mener det ikke er noen overraskelse at lovavdelingen forsvarer hemmeligholdet. Han sier det er helt nødvendig å finne fram til en ordning som tetter det åpenbare hullet i dagens lovverk.

- Vi ser at det er fare for at kommersialiseringen av politikken tiltar. Det må politikken beskytte seg mot. Derfor ønsker vi lovendringer, sier stortingsrepresentanten til Dagsavisen.

Les også:

Vurderer innsynsklage nå

Statsminister Erna Solberg (H) ba lovavdelingen i Justisdepartementet revurdere hemmeligholdet av Listhaugs lister etter at Solhjell krevde innsyn i kundelistene.

Dagsavisen har klaget hemmeligholdet av listene inn for Sivilombudsmannen. Kundelistene er av konkurransemessig betydning og vil kunne skade selskapet dersom de ble gitt ut, uttalte First House-direktør Per Høiby i forrige uke. Lobbyfirmaet nektet å gi ut listene.

Sivilombudsmann Arne Fliflet sier til Dagsavisen at han ikke har ferdigbehandlet saken ennå, men vil komme med en foreløpig redegjørelse i morgen klokken 11.

Les også:

Taushetsbelagt informasjon

Solberg sier hun er opptatt av å håndtere spørsmålene knyttet til offentliggjøring av kundelister på en ryddig og god måte.

- Lovavdelingen sier at kundelister er en type opplysninger som det kan ha konkurransemessig betydning å hemmeligholde og at dette er lagt til grunn i forarbeidene til forvaltningsloven. Lovavdelingen peker også på at Sivilombudsmannen har gitt uttrykk for at kundelister «ofte vil være taushetsbelagte», sier Solberg til NTB.

Hun slår fast at det må gjøres en konkret vurdering av om de enkelte kundelistene inneholder opplysninger som må holdes hemmelige av konkurransemessige årsaker. Nå avventer Solberg behandlingen av saken hos Sivilombudsmannen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen