En 22-åring fra Fredrikstad skal ha blitt drept i Syria. Han skal angivelig ha deltatt i væpnene opprør mot president Bashar al-Assad. FOTO: NTB SCANPIX

Landslagsspiller i sorg

Rosenborg-spiller Tarik Elyounoussi er i sorg etter at en av hans nære venner fra Fredrikstad ble drept i Syria. Kameraten skal ha deltatt i borgerkrigen i landet.

Broren til den drepte 22-åringen, forteller at han var i Syria, på grensen mot Tyrkia, for å hjelpe flyktninger med mat, drikke og klær.

Han forteller videre til TV 2 at 22-åringen reiste til Syria for mindre enn en måned siden for å hjelpe til i borgerkrigen mellom opprørerne og regimet.

Han skal ha reist til Syria uten en klar plan. Han kjente ingen i landet og er ikke selv fra Syria. Familien har fått mange støtteerklæringer og kondolanser fra venner, deriblant Rosenborg-spiller Tarik Elyounoussi som var god venn med mannen.

 

Et sjokk

- Tankene går først og fremst til hans nærmeste familie. Dette er et sjokk for alle som sto ham nær, sier Tarik Elyounoussi, som ble informert om dødsfallet tirsdag.

- Vi var flere som samlet oss hvor vi minnes ham. Dette er helt ufattelig. At en slik glad og morsom person skal tas fra oss, gjør oss helt knust, sier Elyounoussi lavmælt.

I kveld samles vennene til en minnestund på klubbhuset til 22-åringens tidligere klubb.

- Han var en gutt som ikke var vanskelig å like. Jeg traff ham sist da jeg var hjemme, men det verste er at vi sitter på lite informasjon om hva som har skjedd. Uansett er dette bare ufattelig trist, gjentar Tarik Elyounoussi til F-B.no

Elyounoussi kjenner ikke årsaken til at mannen i 20-årene valgte å reise til det borgerkrigsherjede landet. Det gjør heller ikke tidligere FFK-spiller Amin Askar, en annen god venn av mannen.

Norske myndigheter kan ikke bekrefte dødsfallet, skriver VGnett.no.

 

Også i Afghanistan

Ifølge etterretningstjenesten i Forsvaret deltar flere norske borgere i kamper mot den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan.

Dette er første gang norske statsborgere knyttes til opprørernes krigføring mot ISAF-styrker i det krigsherjede landet, skriver Aftenposten.

- Etterretningstjenesten kan bekrefte at den gjennom en periode på flere år har fulgt med på nordmenn som reiser til Afghanistan og Pakistan for deltakelse i væpnet kamp eller terrorrelatert trening. Det dreier seg om noen meget få tilfeller, sier generalløytnant Kjell Grandhagen, sjefen for etterretningstjenesten i Forsvaret til avisen.

Han sier at nordmenn i et par saker knyttes direkte til gjennomføring av eller forsøk på væpnede angrep mot afghanske myndigheter og/eller de internasjonale ISAF-styrkene, der også norske soldater er med.

Ifølge Aftenposten sitter norske myndigheter på etterretningsinformasjon om at en navngitt norsk islamist så sent som for få uker siden deltok i et angrep mot ISAF-styrkene i landet.

Denne personen kan ifølge avisen knyttes til demonstrasjoner arrangert av radikale islamister i Norge de siste årene, blant annet protester mot Norges krigføring i landet.

Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), er usikker på hva hensikten til E-tjenesten er med å gå ut med opplysninger som dette nå.

- Det stemmer nok at de sitter på disse opplysningene, men jeg tar det ikke for gitt at de er riktige av den grunn.  Det er ikke fryktelig mange utenlandske jihadister i dette området. Skal nordmenn ha klart å komme seg inn i Afghanistan og utføre angrep, er det oppsiktsvekkende, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no