Innenriks

Lagmannsretten skjerpet straffen

Borgarting lagmannsrett har skjerpet fengselsstraffen for kunstmaler Odd Nerdrum.

Han er dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteunndragelse. Det er ti måneder lenger enn straffen i tingretten.

Det er i tråd med aktors påstand. Nerdrum er også dømt til å betale i alt 35.000 kroner i sakskostnader.

– Dommen er helt gal. Han er uskyldig dømt, sier Nerdrums forsvarer Pål Berg til NTB.

Han vurderer nå å anke straffeutmålingen.

Kunstmaleren sto tiltalt for å ha solgt malerier for drøyt 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen. Lagmannsretten reduserte beløpet med cirka 150.000 kroner og dømte ham for skatteunndragelse av 13.853.000 kroner.

Oppgitt

Forsvarer Pål Berg er oppgitt over dommen.

– Nerdrum er dømt for skatteunndragelse for et langt høyere beløp enn han er etterlignet for. Bare det viser jo hvor hoppende gal denne dommen er, sier Berg.

Han viser også til at domstolen mener at Nerdrum har hatt høyere inntekter enn det amerikanske skattemyndigheter har kommet til.

I Oslo tingrett i fjor høst ble Nerdrum dømt for å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner, 3,5 millioner lavere enn tiltalen. Tingretten la til grunn at det ikke kunne ses bort fra at Nedrum hadde oppgitt 450.000 dollar til beskatning i 2002.

– Lagmannsretten bedømmer dette spørsmålet annerledes enn tingretten, heter det i dommen.

Politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt vil ikke kommentere dommen utover å si at han konstaterer at lagmannsretten følger påtalemyndighetens argumentasjon og straffeutmåling.

Ikke trodd

Det er en knusende dom Borgarting lagmannsrett feller over Nerdrum. Retten viser til at han har gitt flere ulike forklaringer, kaller forklaringen han ga i retten oppkonstruert og «finner bevist utenfor rimelig tvil at Nedrum forsettlig unnlot å oppgi salgsinntektene til beskatning».

Sentralt i saken er bilder Nerdrum malte, der malingen begynte å renne. Det førte til at han måtte erstatte bildene eller male dem om igjen. Nerdrum solgte bildene gjennom et galleri i USA, og penger han fikk for maleriene ble oppbevart i en bankboks i Østerrike. Ifølge maleren ble de etter avtale med gallerieieren plassert der for å være tilgjengelig dersom det kom erstatningskrav fra kjøpere av bilder som var ødelagt.

–  Jeg gjorde en muntlig avtale om dette. Pengene skulle være i bankboksen i fem år, så ble de sendt til meg som lønn og til beskatning, forklarte Nerdrum i retten.

Denne forklaringen tror ikke lagmannsretten på.

– Forklaringen for lagmannsretten om en slik muntlig avtale den gang, er oppkonstruert fra Nedrum, og etter hvert også fra galleriets side, heter det i dommen.

Lagmannsretten mener bankboksen hadde et formål: Skatteunndragelse.

Ny rettssak

I oktober må Nerdrum møte i en ny rettssak. Den har han selv anlagt mot Skatt øst fordi han ikke aksepterer skatten og straffeskatten han er ilagt for salget av maleriene i utlandet.

Forsvarer Pål Berg mener de to rettssakene burde vært ført i omvendt rekkefølge, slik at skattesaken var avgjort før ankesaken.

– Vinner Nerdrum fram i skattesaken, blir dette en sak for Gjenopptakelseskommisjonen. Da er det et justismord, sier Berg.

Han har så vidt fått snakket med sin klient etter at dommen nå er falt i lagmannsretten.

– Han sier at hele bevisbyrden har vært lagt på ham, og at han er dømt for noe han ikke har gjort, sier Berg.

Under ankesaken i Borgarting lagmannsrett sa Nerdrum at dommen i Oslo tingrett har ødelagt ryktet hans.

–  Jeg har ikke solgt noe på ett år. Rykte er farlige greier, sa han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen