Innenriks

Labert oppmøte på Pegida-demo

Vi skal fortelle alle at «Vi er folket!», var ambisjonen til Pegida Norge før gårsdagens marsj, men bare om lag 150 møtte opp.

Blant dem som gikk sammen med initiativtaker Max Hermansen i området ved Oslo rådhus, var det også flere som gjorde seg negativt bemerket.

– Jeg viser min avsky mot sånne muslim-jævler som deg. Sånn innvandrer-drit som deg, var svaret fra en av dem da TV 2s norsk-pakistanske journalist Kadafi Zaman,  spurte om hvorfor vedkommende skulle delta i demonstrasjonen.

Krever å få være med

Pegida er en forkortelse for «Patriotiske europeeere mot islamiseringen av Vesten». I Tyskland har gruppen arrangert ukentlige protester som har fått stadig større oppslutning, mot islam og muslimsk innvandring. Også Max Hermansen planlegger marsjer hver mandag i tiden framover.

– Vi skal fortelle alle at«Vi er folket!» og at vi krever å få være med i samfunnsdebatten om «elefanten i rommet» – muslimsk innvandring og påvirkning fra den totalitære ideologien islam, går det fram av nettsidene til organisasjonen.

Motdemonstranter

Samtidig som Pegida Norge-sympatisørene gikk med norske flagg omgitt av et stort antall politifolk, ble det arrangert «solidaritetstog mot hat og stigmatisering» fra Youngstorget, med flere ganger større oppslutning.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener ekstreme islamister og Pegida er like.

– Mange vil bruke mordene i Paris til å piske opp hat mot muslimer. Mens vi samles her, demonstrerer Pegida for første gang i Norge. Ifølge dem selv står de for humanisme – mot «muslimsk innvandring», åpnet Moxnes under en appell på Youngstorget i Oslo, ifølge NTB.

– Jeg har ett budskap til Pegida: Dere sier at dere er motstanderen til jihadistene, men dere er likere enn dere tror. Dere mener begge at det foregår en sivilisasjonskrig, Vesten mot muslimene. Dere slåss mot det samme vrangbildet av islam som jihadistene kjemper for, sa Moxnes, og omtalte dem som «hverandres nyttige idioter».

– Når dere sier: Vi er folket!, er svaret vårt: Det er vi også. Og det er også våre venner og naboer, om de er muslimer, jøder, kristne eller ateister, sa Moxnes.

Mer fra Dagsavisen