Innenriks

- Kvoteringen har gått for langt

REGJERING RETT VEST: Oslo Høyre-leder Nikolai Astrup (H) kom ikke med i den nye regjeringen. Det skuffer og forbauser Høyre-sympatisør og investor Jens Ulltveit-Moe.

Nikolai Astrup (H) skal etter det Dagsavisen erfarer ha vært aktuell som miljøvernminister, som Trine Sundtoft (H) ble. Han skal også ha blitt vurdert som statsråd ved Statsministerens kontor med spesielt ansvar for EØS-spørsmål. Begge disse fagområdene har lederen for Oslo Høyre jobbet mye med. Valget skal ha handlet om flere hensyn, blant dem kjønn og geografi.

Det reagerer investor Jens Ulltveit-Moe på.

- Nikolai Astrup er en sjeldent dyktig politiker. Han har vist at han har stor faglig innsikt i miljøpolitiske saker. Jeg må si at jeg er forbauset, og det slår meg at kvoteringen her har gått for langt, sier Ulltveit-Moe til Dagsavisen og legger til:

- Det er viktig å representere hele landet, men ikke for å ekskludere Oslo.

Les også:

- Jeg er skuffet

Ulltveit-Moe er sjef i Umoe, som i fjor ga en én million kroner i valgkampstøtte til Høyre.

- Faren ved å ekskludere Oslo er at en mister solid kompetanse. Det kan godt være at hun vi nå har fått som miljøvernminister, er svært dyktig. Det vet jeg ikke. Det jeg vet, er at Nikolai er dyktig. Jeg må si jeg er skuffet, sier Ulltveit-Moe.

Høyre-sympatisøren mener det er åpenbart at det har vært stor intern diskusjon rundt hvem som skulle bli miljøvernminister.

- Det viser det faktum at hennes navn ble lekket til slutt. Det at hun er kvinne viser at fullstendig kjønnsbalanse har vært viktig, sier Ulltveit-Moe.

- Kunne vært flere

Hovedpersonen selv, Nikolai Astrup, har flere tanker om hvorfor det ikke er flere statsråder fra Oslo.

- Det er en geografisk kabal som skal opp. Vi har fått inn Ine Marie Eriksen Søreide til et viktig departement. Hun kommer å gjøre en veldig god jobb som statsråd, sier Astrup.

Han mener Oslo hadde flere flinke statsrådemner.

- Representasjonen fra Østlandet som helhet er rimelig god, men Oslo kunne ha vært enda bedre representert, fordi vi har mange kvalifiserte kandidater her i Oslo. Men som sagt, vi har fått en regjering med svært kompetente statsråder, sier Astrup.

I valgkampen sto han hardt på for partiet, men det holdt ikke helt inn.

- Jeg tror ikke det sto på innsatsen, i hvert fall. Det som er viktig for meg, er at den nye regjeringen følger opp den offensive klima- og miljøpolitikken som ligger i regjeringserklæringen. Jeg er helt sikker på at den nye miljø- og klimaministeren vil gjøre en god jobb med dette, sier Astrup.

- Hadde du hørt om henne før?

- Nei, jeg hadde ikke det.

Nå blir Astrup partiets parlamentariske nestleder i Stortinget.

- Flere talenter

Statsminister Erna Solberg (H) begrunnet den geografiske fordelingen i NRK Aktuelt i går kveld.

- Partiene har hatt litt ulik styrke de senere årene i ulike landsdeler, poengterer Solberg og viser til at både Høyre og Frp har vært ganske sterke på hele Vestlandet de siste årene.

- Det betyr at vi kanskje har mange flere talenter som har vokst opp og blitt aktive der, sier hun.

Samtidig sier hun at geografisk bakgrunn har noe å si for hvordan man fører politikk og at mangfold er viktig.

- Det er et litt annet tempo på Vestlandet enn i områder med litt mer tradisjonell næring. Jeg tror at hvis du lever opp med skogsindustrien, så har du kanskje et litt mer langsiktig perspektiv, sier Solberg.

- Vil tjene Oslo

En Høyre-kilde mener Solberg har valgt svært trygt.

- Hun har valgt dem hun har kjent lengst og kommer best overens med. De som ser likt på verden som henne. Andre ville kanskje ha valgt flere med bredere bakgrunn.

Oslo-ordfører Fabian Stang er mest opptatt av hvilken politikk den nye regjeringen vil føre.

- Det er viktigere at mange forstår hovedstadens utfordringer. Hovedstadsfunksjonen tror jeg nesten er lettere å se for folk utenfra enn for oss som bor her, sier Stang.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

– Nord fikk bare en halv statsråd

Det er ikke bare Oslo enkelte mener er beskjedent representert i regjeringen. Flere reagerer på at det kun er en tradisjonell statsråd fra Nord-Norge i regjeringen.

Sofie Prestegård

Elisabeth Aspaker fra Troms blir fiskeriminister under Nærings- og fiskeridepartementet og får dermed ikke bestyre et eget departement. Hun er den eneste fra nord, trass i at Høyre har gått massivt fram i de tre nordligste fylkene.

Flytter til Rogaland

Det skal nevnes at statsråd Vidar Helgesen ved Statsministerens kontor har sine røtter fra vakre Gildeskål utenfor Bodø. Men det hjelper lite, mener Nordlys-redaktør Anders Opdahl.

«Utnevnelsen smaker avlat og gammelmannslogikk. Kabalen må tolkes som et signal om hvordan den blåblå regjeringen ser på Nord-Norges rolle som framtidsregion, og landsdelens betydning for utviklingen av Norge», skriver han i en leder.

– Det er utrolig at en har klart å finne plass til seks vestlendinger, og så får vi bare en halv. Det sier lederen i Norges Fiskerlag, Reidar Nilsen.

Han flytter like godt til Stavanger.

– Det er jo ikke værendes her i Nord-Norge når vi ikke får statsråder, sier han spøkefullt.

Glad for Aspaker

I tillegg til at Fiskeri- og kystdepartementet blir lagt ned, skal kystansvaret over til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Vi mener at fiskerinæringen er større enn som så. Når det er sagt, så er vi glade for at vi får en egen statsråd når fiskeri først skulle ligge under næring. Så har vi fått signaler fra statsminister Erna Solberg (H) om at fiskerinæringen blir styrket, sier Nilsen.

Fiskarlaget velger nå å være positive og avventende.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen