Undulater trives best når de har noen å være sammen med. FOTO: NTB SCANPIX

Kvitrende 
kamerat

Vil du ha en pratsom, flygende venn som bæsjer ofte? Da kan undulat være husdyret for deg.

Undulater hater ensomhet, og elsker flyturer. Da griser de til huset litt, og kan også gnage i stykker møbler. Siden de har høy forbrenning, bæsjer de dessuten så mye som 100 porsjoner per døgn. Buret må ha en grundig rengjøring hver uke.

Har du fortsatt lyst på en morsom undulatvenn? Hvis svaret er «Klart det, jeg tar jobben!», trenger du dette:

 

Bur

Bor undulaten i et mindre bur, må den få fly fritt noen timer hver dag. Alternativet er å kjøpe et betydelig større bur av typen voliére. Buret skal ha sand, spon eller lignende i bunnen. Du må også sørge for at det bor minst to undulater sammen.

Plasser buret der familien oppholder seg, på en hylle eller et bord, aldri nede på gulvet. Unngå trekk og langvarig direkte solskinn. Dekk til buret om natten. Når solen går opp, begynner undulaten å prate.

 

Leker

Buret bør minst inneholde to husker, en stige og en plastball med bjelle i. Leker er viktige, men ikke ha for mange. Speil og plastundulater kan være morsomt, men kan også skape atferdsforstyrrelser hos ensomme undulater.

 

Mat og drikke

Ha gjerne flere frøskåler, så undulatene selv kan velge hvor de skal spise. Undulater trenger også vitamintilskudd, grøntfôr og frukt. Men de tåler ikke avokado, rå potet, rabarbra, kål og plommer. Vannautomat som festes på utsiden av buret, er lurt - da blir ikke automaten så møkkete.

 

Badekar

De fleste undulater liker å bade, og det er moro å se på når de plasker rundt i det lille badekaret sitt.

 

Pinner

Sittepinner og klatretrær kan kjøpes, men du kan også plukke det i naturen. Husk i så fall å skylle dette i varmt vann for å fjerne eventuelle parasitter. Pinner og greiner er også nødvendig for at undulatene skal holde nebb og klør korte. Om høsten kan du sette inn rognekvister med bær.
 (NTB Tema)