Innenriks

Kvinnesidens dag

– Kvinnedagen er for viktig til å la partiskiller avgjøre om du skal markere dagen eller ikke, sier byråd Guri Melby (V).

I Dagsavisen fredag sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne at hun hadde andre måter å markere kvinnedagen på enn å gå i tog.

Les også: Kritiserer årets 8. mars-tog

Partiskille

Til tross for borgerlig tilhørighet, gikk byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby, i 8. mars-tog, under parolen «Stopp volden mot kvinner».

– Denne dagen er så viktig at vi bør heve oss over partiskiller i kvinnekampen. Det er synd at det er blitt en debatt om feminisme tilhører venstresiden eller høyresiden, sier Melby til Dagsavisen.

– Det er synd om det skygger for at feminister på høyresiden gidder å engasjere seg i dagen, legger hun til.

Vanligvis markeres kvinnedagen på Youngstorget, men i år ble det på Eidsvolds Plass, foran Stortinget. Uten at det la noen demper på verken stemning eller oppmøte.

Les Espen Løkeland-Stais kommentar på Nyemeninger.no: Derfor går jeg i tog 8. mars

– Menneskerettigheter

– Kvinnesak er kvinnesak uansett. Det handler om menneskerettigheter, sier Guri Melby.

Melby håpet før toget i går at hun også ville treffe noen kjente feminister fra høyresiden der.

– Det er opp til hver enkelt om en skal gå i tog eller ikke. Men jeg synes alle som er opptatt av kvinnekamp, bør markere dagen, sier hun.

– Selv om hovedparolene er kritiske til regjeringen, så stopper ikke det meg, sier hun.

Men hun innrømmer at det er noen paroler hun ikke kunne gått under.

– Jeg er veldig for økt fedrekvote, men da de hadde slengt på «nei til salg av barnehager» var det utelukket for meg. Det er ikke noen kampsak for meg å selge barnehager, men jeg mener det er viktigst at foreldrene får barnehageplass, enten det er privat eller kommunalt, sier hun.

– Hva er din viktigste kvinnesak?

– Nasjonalt mener jeg at mye handler om arbeidsfordeling i hjemmet, som reflekterer veldig i arbeidsmarkedet og de muligheter kvinner og menn har til å velge karriere. Internasjonalt handler det om kvinners rett til utdanning, sier Melby.

Startet tidlig

Direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre, har gått i 8. mars-tog siden han var åtte måneder gammel.

– Denne dagen er viktig, for vi lever i en verden hvor de valg vi har er regulert til kjønn. Det er forskjell på friheten min og den til mine døtre. Og enda større forskjell på verdensbasis, sier Myhre til Dagsavisen.

– I dag har jeg med yngstedatteren, for å gi henne feministisk skolering, sier Myhre.

Mer fra Dagsavisen