Innenriks

Kvinner er 
ambisiøse som menn

Kvinner og menn er like opptatt av å avansere i yrkeslivet. Men kvinner har mindre tro på at de blir forfremmet.

Dette bryter kanskje med forestillingen mange har av norsk arbeidsliv. BI-studentene Karoline Melhus (20) og Christoffer Myklevold (22) er i hvert fall overrasket.

- Jeg trodde vi gutta var mer opptatt av å komme høyere opp. Man har jo lært at kvinner er «reddere» enn menn for å ha mye ansvar, sier Myklevold.

Like ambisiøse

Melhus er enig.

- Samtidig er det flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning, så det skulle egentlig bare mangle at kvinner nærmer seg menns ambisjonsnivå. Dessuten tror jeg det vil bli mer attraktivt å rekruttere kvinnelige ledere når så mange tar utdanning, sier hun.

Ferske tall fra arbeidslivsbarometeret til Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) viser at kvinner og menn mener det er like viktig å ha muligheter til å avansere i jobben. I underkant av halvparten av begge kjønn mener det er enten viktig eller svært viktig. Faktisk er det en større andel kvinner enn menn som svarer dette, men forskjellen er liten.

Samme tendens finner vi blant mannlige og kvinnelige ledere. Her svarer ca. 55 prosent av mennene og 59 prosent av kvinnene at det er viktig med gode muligheter for å avansere i jobben.

- Det blir ofte framstilt som at kvinner har mindre ambisjoner i arbeidslivet. Men dette tyder på at kvinner har like høye ambisjoner som menn. Det synes vi er bra fordi vi ønsker å ha et likestilt arbeidsliv der også kvinner gjør karriere, sier Tore Eugen Kvalheim, leder i YS, til Dagsavisen.

Aldersforskjeller

Arbeidstakere i aldersgruppen 15-44 - både kvinner og menn - er mer ambisiøse enn de som er 44 år og eldre. Samtidig viser tallene at i aldersgruppen 15-44 år er menn mer ambisiøse enn kvinner mens det motsatte er tilfellet i aldersgruppen 45-60+.

- Det kan tenkes at kvinner tenker mindre på karriere - sammenlignet med menn - når de er i en alder der det er naturlig å ha små barn. Og kanskje karriere derfor blir desto viktigere for en del kvinner når de blir eldre, mens mange menn i denne aldersgruppen allerede har nådd målet, sier Ann Cecilie Bergene, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Bergene, som er en av forskerne som står bak undersøkelsen, synes det er litt overraskende at menn og kvinner er like opptatt av å avansere i yrkeslivet.

- Samtidig er dette en del av likestillingsprosjektet, så det er kanskje ikke så rart at kvinner i økende grad gir uttrykk for denne holdningen. Men det ser ut til at praksis henger en del etter, sier Bergene.

Færre muligheter

For selv om ambisjonsnivået er det samme, har kvinner mindre tro på at de får forfremmelse enn menn. Bare 12 prosent av kvinnene svarer at deres muligheter til forfremmelse er store. 18 prosent av mennene svarer det samme. Både kvinner og menn i privat sektor mener de har større muligheter til forfremmelse enn de som jobber i det offentlige.

- Jeg tror alle bransjer vil si at de er kjønnsnøytrale, men vi ser jo likevel at det i en del miljøer er langt flere menn enn kvinner jo høyere man kommer opp i karrierehierarkiet, sier Kvalheim.

Slike kjønnsbarrierer i yrkeslivet må fjernes, påpeker han.

- Jeg oppfordrer alle toppledere til å gi sine ansatte karrieremuligheter, uavhengig av kjønn, sier Kvalheim.

Ambisiøse

Karoline Melhus og Christoffer Myklevold tror at det på generelt grunnlag er lettere for menn å bli forfremmet enn kvinner. Melhus mener det kan skyldes flere ting. Både at menn tar flere sjanser og lettere søker på høyere stillinger, men også at menn i toppstillinger kan være mer tilbøyelige til å ansette andre menn.

- Jeg tror noen fortsatt har en forestilling om at menn skal være ledere, sier Melhus.

- Er dere selv opptatt av å ha muligheter til å klatre når dere får jobb?

- Ja, det er viktig. Det har å gjøre med personlig utvikling, lønn og motivasjon, sier Myklevold.

- Helt enig. Man har hele tida lyst på nye utfordringer. Å få ny kunnskap, og å kunne bruke denne kunnskapen, sier Melhus.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Kvinner mest 
opptatt av å hjelpe

Kvinner synes det er viktigere enn menn å ha en jobb der man kan hjelpe andre. Mens 65 prosent av mennene svarer at dette enten er viktig eller svært viktig, svarer 78 prosent av kvinnene det samme. - Det er vanskelig å si ut ifra forskning om kvinnene svarer ut ifra det som er forventet av kvinner å svare eller om det er et genuint, nærmest naturlig instinkt. Jeg tror mye av samfunnets holdninger, i tillegg til eventuelle egeninteresser, påvirker denne forskjellen, sier Ann Cecilie Bergene i AFI.

Mer fra Dagsavisen