Kvinneorganisasjoner venter 10.000 til abortprotest landet rundt

«En historisk mulighet» kalte Kjell Ingolf Ropstad Erna Solbergs åpning for å endre abortloven. Lørdag demonstrerer norske kvinneorganisasjoner over hele landet.

 

– Jeg fikk beskjed av politiet om at vi måtte holde oss unna plenen, men jeg er usikker på hvordan det vil gå. Her kan det bli fullt.

Ane Stø, leder i Kvinnegruppa Ottar, står sammen med fem kollegaer fra ulike norske kvinneorganisasjoner foran Stortinget.

Sammen arrangerer de lørdag 17. november demonstrasjon om høstens store samtaletema: At Erna Solberg åpner for å endre abortloven.

Initiativtakerne venter 6.000 oppmøtte bare i Oslo, med minst 27 andre støtteaksjoner over hele landet. Med 26.000 interesserte på Facebook, håper de tallet vil overstige 10.000 mennesker på landsbasis. De oppfordrer alle tvilere til å komme. 

Les også: Fronter internasjonal abortkamp – taus om abortstriden hjemme 

Venstre tilsluttet

At både Unge Venstre og Norges Venstrekvinnelag har tilsluttet seg demonstrasjonen, er initiativtakerne glade for. Samtidig er de usikre på hvor mye det til slutt vil bety.

– Det kommer an på hva som skjer i forhandlingene. Hvis Venstre følger opp sin tilslutning til markeringen, så kan det bli stopp av lovendringen, men det vi frykter, er at lojaliteten til regjeringsprosjektet vil veie for tungt, sier Tone Brekke fra Oslo Kvinnesaksforening, og fortsetter:

– Vi må huske på at dette er et økonomisk billig forslag fra KrF. Mye av det andre de foreslår, koster jo i hvert fall en hel fregatt.

Høyresidens generelle respons stiller kvinnene seg kritisk til.

– Det er klart at høyresidepartiene har en forpliktelse til statsministeren i det politiske spillet, men det har vært skuffende tyst. Vi hadde jo håpet at noen der hadde eggstokker nok til å tale Erna imot, sier Stø.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kronerulling

– Det er en samlet kvinnebevegelse bak denne saken. Vi er ikke alltid enige i alle saker, men her var det ikke et spørsmål om vi sto sammen eller ikke, sier Tone Brekke.

– Målet vårt er å skremme partiene som skal i forhandling og å vise hvor stor folkelig oppslutning loven har og hvilken kraft det er i kvinnebevegelsen til tross for at vi er underfinansiert, sier Stø.

For å dekke de totale utgiftene forbundet med arrangementet, regner de med å trenge i overkant av 100.000 kroner.

– Vi trenger kronerulling for å få dette til, sier hun.

Stø forteller at de foreløpig har samlet inn 60.000 kroner.

Les også: Høyre og KrFs forsøk på abortinnstramming møter kraftig motstand

Likestillingens vikeplikt

Kvinnene ser bekymret på at denne debatten på nytt er kommet opp igjen, kun ett år etter at de feiret 40-årsjubileet for abortloven.

– At abortspørsmålet blir brukt som et politisk kort, er et eksempel på det Hege Skjeie kalte «likestillingens vikeplikt». Når ting skal forhandles, må likestillingssaker ofte vike. Det synes jeg er veldig problematisk, sier Brekke.

– Det er ekstremt provoserende at de prøver å gjøre dette igjen, kun fire år etter at man hadde tidenes største 8. mars-tog etter reservasjonsrettdebatten. Som om de ikke husker, mener Cathrine Kristiansen.

– Jeg tror jo kanskje de husker, skyter Martine Votvik inn.

– Men de bryr seg rett og slett ikke.

Les også: - Et stort paradoks at Helleland er helt taus og ser ut til å ha gått i dekning uten å ville si noe

Internasjonalt problem

Tone Brekke påpeker at det foregår en internasjonal bevegelse som utfordrer kvinners bestemmelse over reproduktive rettigheter.

– Vi opplever et voldsomt backlash og har gjort det siden Trump-administrasjonen kom til makten, sier Brekke.

Hun mener dette er et reelt bakteppe til debatten.

– Skal vi også i Norge stille oss bak disse kreftene ved å rokke ved reproduktive rettigheter? Det er veldig problematisk, sier hun.

Demonstrasjonen skjer foran Stortinget i Oslo og over hele landet fra Alta til Mandal. Det er planlagt demonstrasjoner i følgende byer:

Oslo, Bergen, Tromsø, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg, Fredrikstad, Molde, Alta, Mandal, Ås, Drammen, Ålesund, Haugesund, Namsos, Svolvær, Volda og Ørstad, Bø, Hamar, Sunndal, Gjøvik, Levanger, Lillehammer, Bodø, Porsgrunn og Mo i Rana. Demonstrasjonen går av stabelen ørdag klokka 14.00. I tillegg skjer det en solidaritetsmarkering i Gøteborg: Stå upp för den norska aborträtten

Debatt: "Det holder ikke å endre profilbildet sitt på Facebook. Vi må ut og gå, hyle og skrike"