Innenriks

Kvinnekritikk ved valget

Tidligere SU-leder Andreas Halse trakk sitt kandidatur til fordel for en ung kvinnelig politiker.

Siste post på programmet på SVs landsmøte var valg av ny ledelse, og det var knyttet spenning til flere av postene i sentralstyret.

Valgkomiteen på SVs landsmøte innstilte Ingrid Fiskaa og Endre Lund Eriksen til sentralstyreplass – og dermed danket disse ut tidligere leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas Halse, som rykket ned til varaplass, og tidligere generalsekretær i SU, Mina Finstad Berg.

Før valgene begynte, tok Halse ordet. Fra talerstolen trakk han sitt kandidatur. Halse ba landsmøte heller velge Finstad Berg i hans plass.

Halse mente det var et tankekors at SV, som dagen før hadde diskusjon om kvinner og representasjon i ledelse og toppverv, valgte å vrake en ung, lovende kvinnelig politiker.

– Det er en sak hvor handling teller mer enn ord. Det er en sak hvor jeg ikke har lyst til å se på at en av de aller dyktigste politikerne vi har i dette partiet, ikke blir funnet plass til i en valgprosess. Derfor trekker jeg mitt kandidatur, sa Halse fra talerstolen.

Hans Olav Lahlum, som representerer samme fylke som Finstad Berg, nemlig Oppland, påpekte at det manglet personer fra innlandet i Sv-toppen. Han roste Halse for hans avgjørelse.

– Det er stort gjort, sa Lahlum.

Les også: Duoen som vil gi SV en ny vår

Les også: Vil ha en ærligere EØS-debatt

Mer fra Dagsavisen