– Kvantumsrabatt for gruppevoldtekt

Fire menn som er dømt for gruppevoldtekt av ei 16 år gammel jente får spleise på erstatningen til offeret, har Høyesterett avgjort.

De fire mennene er dømt til fengselsstraffer på mellom seks og et halvt og åtte år. I tillegg må de betale totalt 200.000 kroner i erstatning til offeret, skriver VG. Dermed blir beløpet hver av dem må betale lavere enn det Høyesterett har satt som rettspraksis for voldtekter, nemlig 100.000 kroner.

Høyesterettsdommen ble avgjort med fire mot én stemme. Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy, som var den eneste som stemte imot, mener avgjørelsen er direkte støtende.

– I min dissens tar jeg klar avstand fra at det skal være mulig å få en form for kvantumsrabatt ved gruppevoldtekter, sier han.

Skogøy mener erstatningsbeløpet tvert imot burde vært høyere ettersom de fire ikke bare var ansvarlige for sin egen voldtekt, men også medvirkende til de andres handlinger.

Forsvarerne til de fire dømte kurderne mener det ikke er snakk om noen kvantumsrabatt.

– Høyesterett har stadfestet en av de høyeste erstatningsutbetalingene som noensinne er gitt for gruppevoldtekt i Norge, og erstatningen er nesten dobbelt så høy som den hadde vært dersom damen hadde blitt drept, sier John Christian Elden som forsvarer to av mennene. (©NTB)