Regjeringen ved finansminister Siv Jensen kutter støtten til FN med nærmere en millard kroner. FOTO: HELLE GANNESTAD

Kutter kraftig i FN-støtte

STATSBUDSJETTET: Regjeringen sender et tydelig signal til FN gjennom å kutte de direkte overføringene til ulike FN-organisasjoner med 906 millioner kroner, mener eksperter.

Totalt kuttes bevilgningene med 20,4 prosent, viser regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Noen av kuttene er tydelige signaler til FN om at kvaliteten og rapporteringen ikke er god nok, sier assisterende generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander, til NTB.

UNICEF skuffet

Blant FN-organisasjonene som får størst kutt, er UNICEF. Direkteoverføringen til FNs barneorganisasjon blir bortimot halvert, fra en drøy milliard til 520 millioner kroner.

Imidlertid er en tilsvarende sum flyttet over på posten for utdanning, som er styrket med 550 millioner. UNICEF tar det for gitt at de får en vesentlig økning i bevilgningene til utdanningsarbeidet i 2015, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

– Men jeg er skuffet over at UNICEFs kjernebidrag ikke økes i et budsjett som er rekordstort, sier han.

Også på klima er noen av FN-bevilgningene flyttet over på andre poster i budsjettet.

– Slik viser jo myndighetene hvordan de prioriterer sine kjernesaker, sier Arctander.

Urovekkende øremerking

Han mener imidlertid det er urovekkende at giverlandene i større grad øremerker midlene til FN. I tillegg hersker er det en utbredt frykt i FN for at det totale FN-budsjettet skal krympe, forteller han.

– Det gjør det vanskelig å lage gode, langsiktige planer fordi man hele tiden må tilpasse seg giverlandenes egne prioriteringer, sier han.

Også FNs utviklingsfond UNDP får et merkbart kutt på 50 millioner kroner.

I tillegg blir støtten til finansinstitusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) kuttet med over 312 millioner kroner, eller 13,4 prosent, (NTB)