Mulla Krekar ble i går idømt fengelsstraff på fem år i Oslo Tingsrett. Her er han sammen med sine avokater Brynjar Meling (t.v) og Arvid Sjødin. FOTO:SCANPIX

Kurdere hyller Krekar-dom

Mulla Krekar er i Oslo tingrett dømt til fengsel i fem år. Kurdere både i Norge og i andre deler av verden er lettet 
og hyller dommen.

I går ble mulla Krekar i Oslo tingrett dømt til fengsel i fem år for blant annet å ha framsatt drapstrusler mot navngitte personer, blant dem Høyre-leder Erna Solberg. Han ble også dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til en av de tre kurderne han har framsatt trusler mot. Dommen var enstemmig.

Informasjonsansvarlig Nzar Nigari i Det norske råd for kurdernes rettigheter (RKR) sier til Dagsavisen at mange kurdere både i Norge og i utlandet følger utviklingen i saken tett.

- På Facebook i dag hyller mange dommen Krekar har fått. Ikke bare kurdere i Norge, men i mange land. Vi ser nå at Norge er rettferdig, sier han.

 

Sterkt hat mot Krekar

Nigari understreker at han uttaler seg på vegne av en nøytral organisasjon, men sier han mener det var helt nødvendig at Krekar ble stilt for retten og nå har fått en dom. Mulla Krekar står svært lavt i kurs i det kurdiske miljøet i Norge, og Nigari sier til Dagsavisen at hatet mot Krekar er sterkt.

- Krekar har deltatt i krig mot kurdere, har beordret å drepe sivile i Kurdistan og truet kurdere ved flere anledninger, sier han.

Kamil Faraj er styreleder i Den irakisk-kurdiske asylsøker- og flyktningorganisasjonen i Norge. Han er kurder fra Irak, fra den samme byen som Krekar. Faraj sier at mange kurdere i dag er glade og lettet fordi de slipper å frykte for den type handlinger Krekar «har gjort og har ansvar for».

- Hans tilhengere er der ute og hans gruppe fortsatt i jobb, men Krekar som terrorist kan man nå slippe å tenke på framover. Han aktiviteter blir i alle fall fryst en stund, sier han.

 

Anker saken

Dommen ble i går lest opp av tingrettsdommer Per Fleisje. Han pekte på at Krekar er en intelligent og reflektert mann med en politisk karriere i et komplisert miljø. At han fortsatt er i landet er en utfordring som kan trekke terrorvirksomhet til Norge, sa han. Han mente også at det er et særtrekk at truslene kan utføres av mange. Mullaen anket dommen på stedet. Etterpå ønsket han bare å snakke med Al Jazeera, ikke med norske medier som han kalte «faraoenes medier». Krekars advokat siden 2002, Brynjar Meling, mener det Krekar er dømt for, ikke kan omfattes av terrorbestemmelsen.

- Nå har denne retten vært klar, så får vi se om andre rettsinstanser setter ytringsfriheten høyere. Nå bretter vi opp ermene, sa Brynjar Meling som ikke utelukker at saken kan nå helt til Høyesterett.

Det var Frp-leder Siv Jensen som anmeldte et av forholdene Krekar i går ble idømt fengselsstraff for, mens Høyre-leder Erna Solberg er en av de fire Krekar nå er dømt for å ha truet. Begge er glade for dommen og sier det er viktig at ingen kan true seg til opphold i Norge. Jensen sier til Dagsavisen at retten nå må iverksette soning selv om Krekar anket dommen på stedet. Hun mener også regjeringen bør framskynde forhandlingene med irakiske myndigheter om en utvekslingsavtale «før, under eller etter soning».

Statssekretær i Justisdepartementet Pål K. Lønseth (Ap) kommenterer ikke dommen ettersom den ikke er rettskraftig. Han understreker at det er regjeringens ambisjon at Krekar skal ut av landet så fort som mulig.

- Jeg skulle gjerne sendt ham ut i går. Men her er alle partiene på linje: Vi sender ingen til galgen. Vi har løpende vurderinger, men hinderet ligger på irakisk side. Utviklingen i Irak får vi ikke gjort noe særlig med, sier han.

 

Angrep TV 2-team

Selv om Krekar i går ble dømt til fem års fengsel, fører det ikke nødvendigvis til fengsling før dommen er rettskraftig. Ettersom mullaen anket saken, er den foreløpig ikke det. I går ettermiddag var derfor Krekar på frifot. Men etter det VG Nett får opplyst, vurderer Politiets sikkerhetstjeneste å sette mullaen bak lås og slå allerede nå, grunnet uttalelser på nettstedet Paltak, der han skal ha gjentatt et hatsk budskap om tre kurdere han nå er dømt for å ha drapstruet.

Statsadvokat Marit Bakkevig sier til avisen at de må vurdere en eventuell pågripelse av Krekar. Blant annet skal de følge med på om Krekar gjentar straffbare handlinger i påvente av ankesaken, noe som åpner for fengsling.

På vei ut av rettslokalet i går kan Krekar ha pådratt seg enda en anmeldelse, da han gikk til angrep på et TV 2-team. Krekar skal ha blitt provosert da TV 2 ba om en kommentar til dommen, skriver VG Nett. Krekar grep reporterens mikrofon, og med den slo han til TV-kameraet. Han ble deretter forsøkt holdt tilbake av reporteren fra Al-Jazeera, før han grep etter et kamerastativ han forsøkte å kaste, ifølge VG Nett.

- Vi vil vurdere å anmelde dette. Vi har nulltoleranse for vold mot våre reportere, sier fungerende nyhetsredaktør Niklas Lysvåg i TV 2 til VG Nett.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

 

Nyheten om Krekar-dommen utløste en storm av meninger på Twitter:

mulla Krekar får 5 års fengsel for drapstrusler, mens tiltalte i Christoffer-saken bare må sitte inne 
i 8 år. Blir flau over retts­systemet.

@KristinTandy1

 

Norge pågriper små barn som er uskyldig født i Norge og sender de ut. Vurderer å pågripe Krekar.

@Brictiva

 

Krekar snakker mye til norsk presse til å være en fyr som ikke snakker til norsk presse

@Jonas Rasch

 

Siv Jensen vil ha absolutt ytringsfrihet på 3dax18. Samme dag dømmes mulla Krekar for drapstrusler. Dette vil jeg gjerne se henne turnere

@martingruner

 

Norge til mulla Krekar: 
Hei sann påsan. Vi har reservert en hotellcelle 
til deg for en fem års tid. Mulla: Herlig! Vil ikke hjem uansett

@sStineanes

 

Norsk innvandringspolitikk: Send hjem unger som er født og oppvokst i Norge, men for gudskyld ikke send ut Mullah #Krekar. #Latterlig

@irinaohrbom

 

«Krekar dømt til fem år. Kake hos meg»

@HerrStianpian

 

Krekar får kose seg i norsk fengsel i fem år. Et meget godt alternativ til hjemreise ... - Send ham heller hjem!!

@Idakornelia

 

Lurer på om de som forbanner Adv. Meling er de samme som hyller Lippestad. Begge gjør en svært viktig jobb for rettsstaten #Dax18 #ABB «Krekar

@KetilSteigen

 

Hvem er denne Krekar? Virker uansett som en hyggelig kar

@PIESSO

 

Mistet banen med to sek, men Krekar fikk 5 år, så dagen er ikke så verst allikevel!

@leilaoesterboe

 

Bakte kake i dag. No veit eg kvifor. Krekar er en dum mann

@Anna Rekdal

 

#Krekar dømt til fengsel. Great nå har han en unnskyldning til å være her i fem år til. Han må være i ekstase

@Puntlandish

 

da var #Krekar endelig dømt. så nå må vi bare finne en måte å få han ut av landet på. Slike som han fortjenere ikke å få bo i 3 Norge

@eskove

 

#Krekar får 5år i norsk fengsel og fyren ønsker seg til Somalia?!!

@andreberglund

 

 

«Krekar dømt til fem år». men asylbarna sendes ut ...??????? noe er fryktelig galt

@ellabetta