Innenriks

«Kuppet» i Rogaland avgjorde

KrF stemte for å gå til høyre med 98 mot 90 stemmer. Dermed ble finten til Rogaland KrF tungen på vektskålen.

Av Jo M. Bredeveien og Bjørn S. Kristiansen

Partileder Knut Arild Hareide pekte mot venstre, og la partiledervervet i potten for å få det ekstraordinære landsmøtet i KrF til å stemme for å forhandle med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Det holdt ikke: Landsmøtet vil inn i regjering, men et knapt flertall vil ikke inn i den regjeringen Hareide pekte på.

98 delegater stemte for å forhandle med Solberg-regjeringen, 90 stemte for Hareides linje. To blanke stemmer ble avgitt.

– Det er en litt ekkel følelse, men det handler ikke om prosessen i vårt fylke. Jeg synes det er vanskelig at partiet er så splittet, og at Knut Arild går av, sier Oddny Helen Turøy, Fylkesleder i Rogaland KrF, til Dagsavisen, etter at hennes fylkeslags avgjørelse vippet flertallet i KrF over på borgerlig side.

LES OGSÅ: Under Kjell Ingolf Ropstad skal partiet nå gå inn i regjeringen til Erna Solberg. Løftet om å ikke gå i regjering med Frp er brutt

Rogaland KrF sendte nemlig, som eneste fylkeslag, ikke et representativt antall delegater til landsmøtet.

70 prosent av de fremmøtte på fylkesårsmøtet i Rogaland stemte for å gå til høyre, mens 30 prosent ville til venstre.

Fylkespartiet sendte 15 blå delegater til landsmøtet, og bare én rød. Hadde de fulgt samme prosess som de andre fylkene, skulle Rogaland ha sendt fem røde og 11 blå delegater til landsmøtet.

Da ville resultatet på det ekstraordinære landsmøtet mest sannsynlig ha vært 94 mot 94 stemmer.

15 blå, 1 rød

Turøy vil ikke uten videre være med på at Rogaland-manøveren avgjorde retningsvalget - og beseglet Hareides skjebne.

– Det var to blanke stemmer. En av dem kan godt ha vært fra Rogaland, påpeker hun.

LES OGSÅ: KrF-lederen reagerte etter at høyresiden i Rogaland KrF gjorde rent bord. KrFU-lederen avviser Hareides kritikk av Rogaland KrF

Bedre med tydeligere resultat

Hun skulle likevel gjerne ha sett et tydeligere resultat som ikke etterlater spørsmål om den dominerende blåfargen på Rogaland-delegasjonen.

– Et tydeligere valgresultat ville ha vært bedre. Men uansett hvordan dette hadde endte, ville det være noe å peke på, sier hun.

Fylkessekretær i Rogaland, Olav Egge Aanonsen, var sitert i en tidligere versjon av denne saken. Eggebø Aanonsen bestrider at han var kjent med at dette var en intervjusituasjon, og har bedt om at sitatene fjernes.

Turøy er opptatt av at ulike fylker valgte ulike metoder for å velge delegatene til landsmøtet. Dessuten, sier fylkessekretæren, ble samme metode for å fordele delegatene brukt på lokallagsnivå i Rogaland.

Fylkeslederen håper å slippe mer bråk om Rogalands-delegatene.

– Det har vært så mye snakk om det vi gjorde allerede, sier Turøy.

LES OGSÅ: Et dypt splittet parti som i lang tid har falt som en stein på meningsmålingene, skal nå forsøke å gå videre i samlet flokk etter fem uker med intens borgerkrig

Vender det andre kinnet til Rogaland

Geir Bekkevold, en av Hareides sterkeste støttespillere i KrFs stortingsgruppe, var dypt skuffet etter at landsmøtet hadde sagt sitt.

Han vender likevel det andre kinnet til partifellene fra Rogaland.

– Alle visste før landsmøtet at de valgte å sende en annen type delegasjon enn det resten av fylkene gjorde. Jeg tenker at både Rogaland og partiledelsen må bruke litt tid på det, slik at dette ikke er noe som henger ved videre.

– Men når ett fylke valgte å gjøre det på sin egen måte, og det blir avgjørende, kommer det til å henge ved videre?

– Jeg har ikke lyst til at ett fylke skal stå i veien for at vi kan gå videre som parti. Og jeg skal bidra det jeg kan til det, og bidra til at vi unngår at den saken blir avgjørende for om vi kan gå videre som ett lag eller ikke, sier Bekkevold.

– Nå mister dere en partileder. Hvordan vil du karakterisere denne dagen?

– Jeg kjenner at det er så tungt. En ting er at vi tapte valget - mange av oss har investert mye i dette retningsvalget. Men at vi på toppen av det hele mister en så dyktig partileder, det kjenner jeg er fryktelig tungt. Sånn sett så må de som vant vise raushet, og så skal vi som tapte unngå å bli bitre.

Mer fra Dagsavisen