Innenriks

Kunnskapsreisen

HÅNDVERKER: I tre år skal tyske Nora Warhof jobbe verden rundt mot kost og losji. Lønna er nye ferdigheter i snekkerfaget.

- Jeg var lei av det vanlige hverdagslivet mitt. Dette er min siste sjanse til å ikke være voksen, smiler Nora Warhof (27).

I åtte uker har hun vært med på å bygge en kunstnerbolig på Gamle Ormelet på Tjøme. Lønna er mat på bordet, en seng å sove i, nye bekjentskaper og faglige utfordringer. Nora er nemlig en «wandergeselle», en omreisende håndverker.

- Dette er en gammel tradisjon som fremdeles lever i tysktalende land. Håndverkere innen ulike tradisjonelle fag kan dra ut på en tre år lang dannelsesreise for å lære mer om både faget og verden der ute, sier Nora.

Ingen jul hjemme

Hun var ferdig utdannet snekker og hadde allerede jobbet noen år i sin hjemby Bochum da rastløsheten meldte seg.

- Jeg bestemte meg for å reise ut. Jeg ønsket å se verden og prøve hvordan det er å leve på lite penger, forklarer hun.

Reglene for en wandergeselle er strenge. Man må være bortreist i minst tre år og én dag, og man må holde seg minst 50 kilometer fra hjemstedet sitt til enhver tid. Man kan ikke ha telefon og PC, og man skal verken bruke penger på transport eller overnatting. Man bør heller ikke ha sosiale eller økonomiske forpliktelser som barn, ektefelle eller gjeld.

- Tradisjonen stammer fra middelalderen, lenge før folk flest hadde internett og da det ikke var vanlig å reise verden rundt. Å sende unge håndverkere ut for å lære mer var en god måte å spre arbeidskraft og kunnskap om faget på, sier Nora.

Wandergesellen er et langt mindre vanlig syn i dag, men fremdeles finnes det rundt 500 omreisende håndverkere i tysktalende land.

Et fritt liv

Noras reise startet for halv-annet år siden. Tradisjonelt skal man tilbringe det første året i Tyskland, det neste i andre europeiske land og det siste hvor som helst i verden.

- Jeg startet i Tyskland og har blant annet vært innom Romania, Sveits og Polen. Nå har jeg lyst til å reise til Russland. Det er et spennende land, og jeg har begynt å lære meg språket, sier hun.

Ønsker du å bli wandergeselle, må du finne en mentor som kan veilede deg gjennom årene i lære. En mentor må minst ha tilbakelagt sitt første år som omreisende. Hvor du reiser, er stort sett opp til deg selv.

- Det blir litt tilfeldig. Man jobber et sted og treffer folk som kjenner til andre prosjekter, sier Nora.

Mobil forbudt

Hun holder kontakten med venner og familie gjennom brev, postkort, epost og en telefonsamtale i ny og ne. Selv om det er forbudt å ha egen mobiltelefon, er telefonsamtaler tillatt.

- Hensikten med reglene er at man skal dedikere seg til arbeidet og til samtalene med de menneskene man har rundt seg, forteller hun.

Også påkledningen finnes det regler for. Omreisende har sine egne drakter, som gjør dem lett gjenkjennelige.

- Det var viktig å se ordentlig ut, slik at folk ikke skulle tro det var en tigger som kom vandrende, forteller Nora.

Ulike fag har ulik farge på drakten. Snekkere som Nora har svarte klær.

- Hatten er viktig. Den viser at vi er frie og ikke underlagt en jordeier, slik man gjerne var før. Når vi omreisende møtes, ser vi dessuten på beltespennen. Den viser hvilket laug vi tilhører, sier hun og viser fram sin beltespenne med påskriften «hoch die zimmerkunst».

Ifølge Nora vil det sannsynligvis bli lett å få jobb når de tre årene er over. Lærdom som går langt utover håndverket tar hun også med seg.

- Jeg har bygget opp mye tillit til folk. Jeg har lært at folk er mye vennligere enn man i utgangspunktet tror. Selv om jeg ikke kan tilby penger, har folk alltid hjulpet meg med det jeg trenger. (NTB tema)

Omreisende svenn i Norge

I Norge har man ikke samme tradisjon for å sende unge ut i verden for å lære. Piet Jensen, som driver det miljøvennlige byggefirmaet Panda Bygg, oppfordrer imidlertid «unge norske svenner, ugifte og under 30 år og som ønsker å bli kurert for utferdstrang og eventyrlyst», til å ta kontakt. Det samme gjelder mestere som kan tilby et arbeidsforhold. Les mer på www.pandabygg.no/wandergesellen.

Mer fra Dagsavisen