Innenriks

Kulturministeren vil videreutvikle bokavtalen

Kulturdepartementet er allerede i gang med å se på alternativet til den vedtatte bokloven.

– Vi vil ha en ny bokavtale som baserer seg på en eller annen form for fastpris. Det blir i hvert fall ikke fripris, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB.

Det har lenge vært klart at de borgerlige partiene ikke ønsker en boklov. De stemte mot da den ble vedtatt i Stortinget tidligere i år. Det første den nye kulturministeren signaliserte da hun midt i oktober tok over nøkkelen fra Hadia Tajik (Ap), var å fastholde at bokloven skal legges i skuffen.

Fremskrittspartiet har gått inn for frie bokpriser, men det blir det altså ikke snakk om, understreker kulturministeren fra Høyre.

Ingen blåkopi

– Vi har allerede satt i gang en prosess i departementet for hvordan vi skal håndtere saken, og et møte med bransjen er på trappene, sier Widvey.

Det norske bokmarkedet har i flere år vært regulert av en bokavtale der fastpris er et sentralt element. Den nåværende avtalen varer ut 2014.

– Det er jo bransjen som skal inngå denne avtalen, så det er viktig for meg ikke å detaljstyre den. Vi er likevel tydelige på at vi ønsker en videreutviklet avtale, sier hun.

– Så det betyr at det ikke kommer noen blåkopi av den avtalen som foreligger i dag?

– Siden det skal lages en ny avtale, er det lite sannsynlig at det ender med en blåkopi av dagens avtale. Men som sagt, dette er en avtale bransjen må lage, sier den nye kulturministeren.

Hun har nå sittet i statsrådsstolen i to og en halv uke, og svært mye av tida har gått med til budsjettarbeid. Men hva som blir endret i den blåblå regjeringens kulturbudsjett vil hun ikke ut med. Heller ikke om den nye regjeringen kommer til å sette av 1 prosent av statsbudsjettet til kulturformål, slik Arbeiderparti-regjeringen gjorde gjennom sitt kulturløfte.

Vil evaluere mer

– Hvor mye penger vi kommer til å bruke på kultur, får vi komme tilbake til i forbindelse med budsjettet. Jeg har et inntrykk av at det er et relativt begrep hva som defineres inn under 1-prosenten. Den er ikke bare fordelt på Kulturdepartementets budsjett, men også på aktiviteter som hører inn under sju-åtte andre departementer. Jeg har prøvd å finne ut av hva som er kriteriet for å komme inn under kulturløftet, men tror det er litt «tenk på et tall», sier Widvey.

Hun legger til at hun synes at selve prosenttallet er uinteressant, hvis det ikke stilles spørsmål med hva pengene brukes til, og hun varsler hyppigere evalueringer av pengebruken.

– Jeg ønsker mindre detaljstyring av kulturinstitusjonene, men at det desto mer stilles krav til dem ved hyppige evalueringer. Det har vi allerede satt i gang arbeidet med, og det kommer til å komme fram i tildelingsbrevene, sier Widvey.

Private inn

Den nye statsråden sier at hun er veldig opptatt av at kultur ikke bare kan leve av offentlige penger.

– Kultur kan heller ikke utvikles bare av offentlige penger. Både mangfold, maktspredning og kvalitet kan utvikles med at det også blir bidrag fra det private. Det er et større potensial å ta ut, og det har jeg tenkt å bidra til, sier Widvey.

Om det dermed kommer til å bli færre poster på statsbudsjettet med direkte tildelinger, vil hun ikke si noe om.

– Det gjelder budsjettet, og det kan jeg ikke uttale meg om nå, sier hun.

Solberg-regjeringen legger fram sitt endrede statsbudsjett fredag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen